Vanaf 2025 wil waterschap Brabantse Delta fosfaat en ijzer terugwinnen uit het afvalwater op rioolwaterzuivering Nieuwveer bij Breda. Het is de bedoeling minimaal 60 procent van het fosfaat uit het afvalwater te halen. Het project wordt gefinancierd met Europese middelen.
“Als de installatie staat, is deze de eerste in zijn soort in de wereld”, zegt Etteke Wypkema, innovatiemanager bij Brabantse Delta. “Fosfaat en ijzer vormen in het water een verbinding die we vivianiet noemen. Dit kan een belangrijke grondstof zijn voor bijvoorbeeld de landbouw en is ook te gebruiken om kleurstoffen te maken.”
In 2025 moet de speciale installatie, gebaseerd op de ViviMag-techniek, zijn aangelegd op de rwzi Nieuwveer bij Breda. ViviMag is een technologie waarmee het ijzerfosfaatmineraal vivianiet uit vergist zuiveringsslib wordt gewonnen. Bij deze techniek wordt gemaakt van de paramagnetische eigenschap van het mineraal.
Het eerste jaar dat de installatie wordt ingezet, zal worden gebruikt om de techniek te optimaliseren. “Eerdere proeven zijn succesvol verlopen. We willen minimaal 60 procent van het fosfaat uit het afvalwater terugwinnen. Daar is misschien nog wat optimalisatie voor nodig. Als de installatie aan het eind van het jaar helemaal voldoet, blijft hij staan om doorlopend te worden gebruikt op de zuivering.”
Naast Brabantse Delta zijn onder andere Wetsus, Stowa, Waterschapsbedrijf Limburg, waterschap Rijn en IJssel en meerdere internationale partners bij het project betrokken. Dat geldt ook voor AquaMinerals. "In samenwerking met hen is de afgelopen tijd gewerkt aan de businesscase ontwikkeld. Hier zal het toch in hoge mate van afhangen hoe succesvol het project wordt. Het is natuurlijk belangrijk om het vivianiet hoogwaardig te kunnen vermarkten, bijvoorbeeld als pigment.”