secundair logo knw 1

Het innameverbod uit watergangen betreft de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij (5), de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda (9) en De Wouwse gronden (13) | Kaart Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta stelt vandaag onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in voor drie gebieden. Het is het eerste verbod van dit seizoen. De droge zomer van 2018, het droge voorjaar en de weersverwachting brengen het waterschap ertoe de maatregelen te nemen. De andere waterschappen in de provincie zijn nog niet zover.

Het innameverbod uit watergangen betreft de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij, de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en De Wouwse gronden. De onttrekkingsverboden duren tot een nog nader vast te stellen datum, laat het waterschap weten. 

Kritieke normen
In genoemde gebieden dreigt het waterpeil onder kritieke normen te zakken. Ook wordt gekeken naar de afvoer in de stroomgebieden, aldus een woordvoerster.

Door lage waterstanden kan schade aan oevers en kades ontstaan, schrijft het waterschap. Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit als gevolg van opwarming van het water door hoge buitentemperatuur. Hiervoor bevat het water minder zuurstof met schadelijke gevolgen voor planten en dieren.

Aa en Maas
Binnen Waterschap Aa en Maas wordt ook gekeken naar het instellen van onttrekkingsverboden uit het oppervlaktewater, zegt een woordvoerster. Het ligt in ‘de lijn der verwachting’ dat het waterschap met verboden komt. “We hebben te maken met dezelfde verdrogingsproblematiek.”

Medio mei stelde het waterschap nog vast dat in het gehele beheergebied de grondwaterstanden sterk dalend zijn. "Op de hoge gronden en dan met name de Maashorst en rond Someren, Asten en Deurne zien we nog altijd zeer lage grondwaterstanden", meldde het waterschap op 23 mei. 

De Dommel
Waterschap De Dommel geeft aan dat ‘er vooralsnog geen sprake van is’ dat er beregeningsverbod uit oppervlaktewater wordt ingesteld.

Het waterschap in het midden van Brabant stelde 1 april voor boeren en grondeigenaren ten zuiden van Eindhoven tot de Belgische grens een verbod in om te beregenen met grondwater op grasland. Dat verbod was ingesteld tot 1 juni. Het is niet meer van kracht, laat een woordvoerster weten. “Vanaf 1 juni geldt de standaardregeling.”

Die geldt alleen voor vergunningshouders. Zonder vergunning mag er geen water worden onttrokken.

 

MEER INFORMATIE
Bericht onttrekkingsverbod op website Brabantse Delta
De Dommel stelt verbod in op beregenen met grondwater op grasland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.