Op rioolwaterzuivering Geestmerambacht in Noord-Holland is de eerste productie-installatie van cellulose uit rioolwater op demonstratieschaal aangelegd. Per dag zal 400 kg cellulose worden teruggewonnen uit het rioolwater. De officiële opening is op 29 juni.
De schaal maakt dit project volgens Carlijn Lahaye, van technologieontwikkelaar en producent Cirtec, een ware doorbraak in de terugwinning van grondstoffen. "In twee kleine proefinstallaties in Friesland en Groningen hebben we eerder al aangetoond dat we in staat zijn om zuivere, hoogwaardige cellulose uit rioolwater te produceren en die vervolgens te verkopen. In Geestmerambacht zijn we voor het eerst in staat om continue, grote hoeveelheden cellulose terug te winnen."
De productie-installatie in Geestmerambacht zal in eerste instantie twee jaar gaan draaien en maakt deel uit van Horizon2020, het Europese subsidieprogramma voor innovaties. Samen met onder andere Nederlandse, Britse en Spaanse partners wil Cirtec de komende twee jaar gaan gebruiken om een markt te ontwikkelen voor de teruggewonnen cellulose. "De installatie is modulair, dus kan grondstoffen voor verschillende producten opleveren. Onze Engelse partner wil het bijvoorbeeld gebruiken als grondstof voor bio-composiet en in Nederland hebben we al ervaring met de aanleg van asfaltstroken en fietspaden. Al het gewonnen celullose krijgt een tweede leven."