secundair logo knw 1

Op rioolwaterzuivering Geestmerambacht in Noord-Holland is de eerste productie-installatie van cellulose uit rioolwater op demonstratieschaal aangelegd. Per dag zal 400 kg cellulose worden teruggewonnen uit het rioolwater. De officiële opening is op 29 juni.

De schaal maakt dit project volgens Carlijn Lahaye, van technologieontwikkelaar en producent Cirtec, een ware doorbraak in de terugwinning van grondstoffen. "In twee kleine proefinstallaties in Friesland en Groningen hebben we eerder al aangetoond dat we in staat zijn om zuivere, hoogwaardige cellulose uit rioolwater te produceren en die vervolgens te verkopen. In Geestmerambacht zijn we voor het eerst in staat om continue, grote hoeveelheden cellulose terug te winnen."

De productie-installatie in Geestmerambacht zal in eerste instantie twee jaar gaan draaien en maakt deel uit van Horizon2020, het Europese subsidieprogramma voor innovaties. Samen met onder andere Nederlandse, Britse en Spaanse partners wil Cirtec de komende twee jaar gaan gebruiken om een markt te ontwikkelen voor de teruggewonnen cellulose. "De installatie is modulair, dus kan grondstoffen voor verschillende producten opleveren. Onze Engelse partner wil het bijvoorbeeld gebruiken als grondstof voor bio-composiet en in Nederland hebben we al ervaring met de aanleg van asfaltstroken en fietspaden. Al het gewonnen celullose krijgt een tweede leven."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.