Een combinatie van ozon- en UV-technologie verwijdert zeker 80% van de medicijnresten bij de bron uit het afvalwater. Dit blijkt uit een proef van Waterschap Rijn en IJssel, die twee jaar duurde, in het Beatrixziekenhuis in Winterswijk.
Jaarlijks bereikt ten minste 190 ton medicijnresten het oppervlaktewater in Nederland. Daarmee vormen deze resten een risico voor de waterkwaliteit. De vergrijzing van de bevolking leidt naar verwachting tot een groei in het gebruik van medicijnen en daarmee een toename van de medicijnresten in het water. Binnen de landelijke ketenaanpak ‘medicijnresten uit water’ werken onder andere waterschappen, drinkwaterbedrijven en de zorgsector samen aan het terugdringen van medicijnresten in oppervlakte- en grondwater.
Veelbelovend
Als onderdeel van deze ketenaanpak onderzocht Waterschap Rijn en IJssel, bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk of met een combinatie van ozon- en UV-technologie medicijnresten effectief uit het water konden worden verwijderd.
“De resultaten zijn pril, maar zeer veelbelovend,” zegt Annemarie Kramer, beleidsadviseur zuiveringsbeheer bij het waterschap. “We hadden als doelstelling om 80% van de geneesmiddelen te verwijderen. De resultaten bleken beter: voor de onderzochte geneesmiddelen bleek de verwijderingsefficiëntie 87%.”
Kramer is ook zo enthousiast omdat de gecombineerde methode goed leek te scoren bij resten van antibiotica en röntgencontrastvloeistoffen. “Dat zijn lastig afbreekbare stoffen, maar we behaalden een score van rond de 90%. Door deze techniek in te zetten als voorzuivering, gaat het water een stuk schoner van het ziekenhuis naar de zuivering om de laatste medicijnresten eruit te halen. Daarnaast desinfecteert de zuivering ook virussen en bacteriën.”
Bron en zuivering
De combinatie tussen ozon- en UV-technologie, door het waterschap ontwikkeld met de bedrijven Nijhuis Industries en Van Remmen UV Technology, biedt volgens Kramer een waardevolle aanvulling op de tot nu toe gebruikte technieken. “Dit blijkt echt een meerwaarde. Het is betaalbaar en flexibel inzetbaar. Je kunt het gebruiken bij de bron van de vervuiling, dus in dit geval een ziekenhuis, maar ook bij de zuivering zelf.”
Waterschap Rijn en IJssel gaat de module in elk geval toepassen bij de waterzuivering in Winterswijk. Kramer: “Dit doen we om medicijnresten te verwijderen en mogelijk ook om een bijdrage te leveren aan de droogteproblematiek in de omgeving. Hiermee kunnen we immers afvalwater op het gewenste niveau brengen om te gebruiken voor subirrigatie in de landbouw. We zullen ook zeker kijken of deze techniek in andere ziekenhuizen inzetbaar is.”
MEER INFORMATIE
Onderzoek: medicijnresten bedreigen kwaliteit oppervlaktewater
Proef UVO3 in ziekenhuis Winterswijk voor verwijderen medicijnresten