Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk gaat begin januari een proefinstallatie testen voor het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater. De installatie met de naam UVO3 is ontworpen en gebouwd door Nijhuis Industries. Naast Nijhuis en het ziekenhuis zijn ook Van Remmen UV en Waterschap Rijn en IJssel bij de proef betrokken.
Doel is om te onderzoeken of het afvalwater van het ziekenhuis op een effectieve en rendabele manier gezuiverd kan worden met een combinatie van ozon- en UV-technologie. Deze zijn specifiek gericht op het verwijderen van de chemische verontreinigingen door medicijnen, medicijnresten, röntgencontrastvloeistoffen en resistente bacteriën.
Na deze zuiveringsstap gaat het afvalwater via het riool naar een waterzuiveringsinstallatie van het waterschap. Deze aanpak bij de bron is een alternatief voor extra zuiveringsinstallaties op de rwzi zelf, die bekend staat als de vierde stap.
Test op rwzi
De UVO3-installatie zal in een later stadium overigens ook op een rwzi getest worden. In het najaar van 2019 verhuist de installatie naar de rioolwaterzuivering in Winterswijk. Dit is eenvoudig te doen, omdat de installatie in een standaard zeecontainer is geplaatst en dus makkelijk te transporteren is.
Deze proef past in de 'Ketenaanpak Medicijnresten uit Water' van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast dragen de uitkomsten van de pilot bij aan de toekomstige Europese wetgeving voor waterkwaliteit, de EU Water Framework Directive. Deze wordt in 2027 ingevoerd met onder meer strengere eisen voor het behandelen en lozen van afvalwater.
Het UVO3 project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
We willen een techniek ontwikkelen om de bodem omhoog te laten groeien met 1m p/jaar. We hadden al zitten denken aan dit systeem, maar ik zou graag eens willen praten over jullie ervaring of samenwerking .
Als we verdroging aanpakken (let op: Nederland heeft daartoe een verplichting) kán inderdaad grondwateroverlast de kop opsteken. Je spreekt over ‘totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit’. Dat snap ik niet. De infiltraties zijn juist uitermate gecontroleerd, ook kwantitatief. Overlast en droogte op de flanken ontstaan zeer snel door overvloedige regen of juist het gebrek daaraan. Overlast door infiltraties in de hoge delen – als het al optreedt - ontstaat echter niet ‘over night’, dat duurt jaren. Als - en voor zover - infiltraties de oorzaak zijn, dreigende overlast kunnen we perfect monitoren en heel effectief bestrijden door het sturen van de infiltraties of door zeer lokaal grondwater te onttrekken. Dat maakt ook nog eens prima bronnen beschikbaar. Het waterbedrijf zou water moeten winnen waar overlast dreigt, bij voorkeur niet daar waar verdroging het gevolg is.