secundair logo knw 1

Sfeerbeeld van de Essche Stroom, een beek die in rivier De Dommel uitmondt I foto: Romaine / Wikimedia Commons

Drie waterschappen in Zuid-Nederland stelden in juni onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in, waaronder De Dommel. Het Oost-Brabantse waterschap heft nu als eerste het verbod weer gedeeltelijk op. Dit geldt voor het noordelijk deel van het gebied.

Terwijl het nieuws de laatste tijd wordt gedomineerd door extreme regenbuien en enorme wateroverlast, is hier en daar ook nog sprake van maatregelen tegen droogte. Tussen 11 en 19 juni kwamen achtereenvolgens Brabantse Delta, Waterschap Limburg en De Dommel met onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Waterschap De Dommel deed dat voor bijna het hele werkgebied.

Voldoende water in beken en sloten
Het waterschap meldde zelfs dat er nog nooit eerder zo’n uitgebreid verbod was ingesteld, en dat al voor de zomer. Inmiddels is de situatie veranderd door de recente neerslag. Dat heeft gezorgd voor voldoende water in beken en sloten om het verbod gedeeltelijk op te heffen, aldus de Dommel.

Waterschap De Dommel staat daarom sinds gisteren weer toe dat boeren en bewoners water halen uit de beken en sloten in Beneden-Dommel, het noordelijke deel van het werkgebied. Dit ligt ten noorden van het Wilhelminakanaal. Voor de rest van het werkgebied geldt het verbod voorlopig nog wel. Tevens is water onttrekken niet toegestaan in de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide. Hier is een permanent onttrekkingsverbod van kracht.

Volgens droogtecoördinator Lonneke Schilte van Waterschap De Dommel betekent het niet dat de grondwatervoorraad volledig is aangevuld. De hoge zandgronden zijn nog steeds gevoelig voor droogte. “Zolang het van tijd tot tijd regent blijven de waterstanden aardig op peil, maar wanneer het een tijdje droog en warm is hebben we zo weer te kampen met droogte. Samen serieus werk maken van water vasthouden in het gebied blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen.”

Landelijk neerslagtekort lager dan normaal
Verder valt er momenteel weinig te melden over droogte. De Landelijke Coördinatiecommissie laat in de online droogtemonitor weten dat het landelijk gemiddelde neerslagtekort lager is dan normaal voor deze periode van het jaar. Naar verwachting neemt het neerslagtekort in de komende twee weken toe, maar bevindt dit zich dan nog steeds onder de mediaan. De grondwaterstanden zijn op de meeste plaatsen in Nederland normaal tot hoger dan normaal.


Update 30 juli
Ook waterschap Brabantse Delta is tot actie overgegaan. Op vrijdag 30 juli zijn in het hele werkgebied alle onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater ingetrokken. Ze zijn volgens het waterschap momenteel niet nodig, want er valt deze zomer voldoende regen.


MEER INFORMATIE
H2O Actueel: verboden in Zuid-Nederland
Kaart onttrekkingsverbod Dommelgebied
Online droogtemonitor LCW

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.