Drie waterschappen in Zuid-Nederland stelden in juni onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in, waaronder De Dommel. Het Oost-Brabantse waterschap heft nu als eerste het verbod weer gedeeltelijk op. Dit geldt voor het noordelijk deel van het gebied.
Terwijl het nieuws de laatste tijd wordt gedomineerd door extreme regenbuien en enorme wateroverlast, is hier en daar ook nog sprake van maatregelen tegen droogte. Tussen 11 en 19 juni kwamen achtereenvolgens Brabantse Delta, Waterschap Limburg en De Dommel met onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Waterschap De Dommel deed dat voor bijna het hele werkgebied.
Voldoende water in beken en sloten
Het waterschap meldde zelfs dat er nog nooit eerder zo’n uitgebreid verbod was ingesteld, en dat al voor de zomer. Inmiddels is de situatie veranderd door de recente neerslag. Dat heeft gezorgd voor voldoende water in beken en sloten om het verbod gedeeltelijk op te heffen, aldus de Dommel.
Waterschap De Dommel staat daarom sinds gisteren weer toe dat boeren en bewoners water halen uit de beken en sloten in Beneden-Dommel, het noordelijke deel van het werkgebied. Dit ligt ten noorden van het Wilhelminakanaal. Voor de rest van het werkgebied geldt het verbod voorlopig nog wel. Tevens is water onttrekken niet toegestaan in de inlaatgebieden Olen en Sonse Heide. Hier is een permanent onttrekkingsverbod van kracht.
Volgens droogtecoördinator Lonneke Schilte van Waterschap De Dommel betekent het niet dat de grondwatervoorraad volledig is aangevuld. De hoge zandgronden zijn nog steeds gevoelig voor droogte. “Zolang het van tijd tot tijd regent blijven de waterstanden aardig op peil, maar wanneer het een tijdje droog en warm is hebben we zo weer te kampen met droogte. Samen serieus werk maken van water vasthouden in het gebied blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen.”
Landelijk neerslagtekort lager dan normaal
Verder valt er momenteel weinig te melden over droogte. De Landelijke Coördinatiecommissie laat in de online droogtemonitor weten dat het landelijk gemiddelde neerslagtekort lager is dan normaal voor deze periode van het jaar. Naar verwachting neemt het neerslagtekort in de komende twee weken toe, maar bevindt dit zich dan nog steeds onder de mediaan. De grondwaterstanden zijn op de meeste plaatsen in Nederland normaal tot hoger dan normaal.
Update 30 juli
Ook waterschap Brabantse Delta is tot actie overgegaan. Op vrijdag 30 juli zijn in het hele werkgebied alle onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater ingetrokken. Ze zijn volgens het waterschap momenteel niet nodig, want er valt deze zomer voldoende regen.
MEER INFORMATIE
H2O Actueel: verboden in Zuid-Nederland
Kaart onttrekkingsverbod Dommelgebied
Online droogtemonitor LCW