secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap Delfland heeft de baggerwerkzaamheden hervat. Het waterschap had het baggeren eind vorig jaar uit voorzorg gestaakt, omdat het baggerslib mogelijk PFOS bevat. Een norm voor het verwerken van baggerslib met deze stof ontbrak. Die grens is er sinds deze maand wel, waardoor baggerwerk weer mogelijk is.

Delfland en ook andere waterschappen hadden de baggerwerkzaamheden uit voorzorg stilgelegd, een gevolg van de zorgplicht die ze hebben als er concentraties stoffen in de bodem zitten waarvoor geen normwaarden zijn vastgesteld. Het wachten was op die normen en daarmee een tijdelijk handelingskader.

Dat kader is deze maand vrijgegeven, nadat RIVM de risicogrenzen had vastgesteld voor PFAS-verbindingen waartoe stoffen als PFOS (perfluoroctaansulfonzuur), PFOA (perfluoroctaanzuur) en ook GenX behoren. 

Zeer zorgwekkende stoffen
De stoffen, die worden verwerkt in consumentenproducten als textiel, tapijt, leer en papier en in industriële producten zoals verf en blusschuim, zijn volgens wetenschappelijk onderzoek schadelijk voor bodem- en watersystemen. PFOA en PFOS gelden als zeer zorgwekkende stoffen, GenX krijgt dat predicaat ook. 

RIVM heeft de grenzen bepaald op respectievelijk 3 (PFOS) 7 (PFOA) en 3 (GenX) μg/kg ds. Op basis van de huidige inzichten ontstaan er bij deze gehalten geen onaanvaardbare risico’s voor mens en milieu, aldus het instituut.

Handelingsperspectief
Met de RIVM-normen hebben waterschappen weer handelingsperspectief. 
Dat was ook de inzet van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat, zoals blijkt uit haar Kamerbrief van 8 juli. Ze wilde de stagnatie in grond- en baggerverzet en baggerwerkzaamheden en de daarmee gepaard gaande maatschappelijke kosten waar mogelijk opheffen. Ze riep daarbij de decentrale overheden op om per werkgebied in kaart te brengen waar PFAS-verbindingen in het milieu voorkomen.

Verantwoorde wijze
Met inachtneming van de normen van RIVM kunnen gemeenten bagger met concentraties onder de vastgestelde grenzen weer ontvangen op de oevers of in een depot. Hierdoor kunnen baggerwerkzaamheden zoals storten en opslaan van baggerspecie op verantwoorde wijze worden hervat.

De verwachting is dat de concentraties in de meeste gebieden onder de risicogrenzen blijven, schrijft de Unie van Waterschappen. "Op enkele plekken kunnen maatregelen nodig zijn. Bagger wordt dan getoetst op de toepassingsnormen op de landbodem. Bij overschrijding van de norm wordt in overleg met het bevoegd gezag een oplossing gezocht."

 

MEER INFORMATIE
UvW: Baggerwerkzaamheden zijn weer mogelijk
Kamerbrief Handelingskader PFAS
RIVM: Risicogrenzen bodem voor het gebruik van PFAS-houdende grond 
Van Veldhoven: GenX krijgt status 'zeer zorgwekkende stof'
Waterschappen schorten baggeren op vanwege PFAS

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie