secundair logo knw 1

Co Verdaas geeft zijn visie op het Deltacongres

Woningbouw, wateroverlast, landbouw, verzilting, droogte, bodemdaling, zeespiegelstijging – de opgave om de Nederlandse delta waterveilig te houden wordt almaar ingewikkelder. Op het Deltacongres ging het er over. “De vraag is: hoe gaan we deze puzzel leggen”, zei deltacommissaris Co Verdaas. “Uiteindelijk moeten we keuzes maken die worden gedragen door alle belanghebbenden”, stelde minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.

Beiden maakten hun debuut op het jaarlijkse Deltacongres, dat gisteren in Almere aan het Weerwater voor de vijftiende keer werd gehouden. Verdaas verwelkomde onder andere zijn voorgangers Wim Kuijken en Peter Glas, beiden gezeten op de eerste rij. Hij toonde zich schatplichtig aan hun werk, waarop hij voortborduurt als derde deltacommissaris. In deze rol moet hij invulling geven aan de tweede herijking van het deltaprogramma in 2026.

Dat betekent dat er een aantal ‘onontkoombare keuzes’ moeten worden gemaakt vanwege 'onafwendbare opgaves'. Zover is het nog niet. "We zijn een bocht aan het nemen", schetste Verdaas. De in april gepresenteerde geactualiseerde deltascenario’s van kennisinstituut Deltares geven inzichten die nopen ‘tot nadenken, reflectie en ook bijstellen’. “We zijn nu de meest veilige delta ter wereld, maar de kwetsbaarheid ervaren we ook steeds vaker. En de opgaves waar we voor staan: te veel water, te weinig water, verzilting, bodemdaling - het komt steeds meer samen. Ook in sommige gebieden met heel veel andere opgaven. De vraag is: hoe gaan we die puzzel leggen?”

Keuzes maken
In zijn inleiding van het congres noemde hij de toekomst van onze kustlijn en ook woningbouw als thema's die vragen om het maken van keuzes. “Iedereen zal hier denken: natuurlijk moeten we woningen bouwen. Maar verzekeraars, beleggers, banken kijken ook simpelweg naar de risico's en naar wat de potentiële schade is die bij een bepaalde bui gaat ontstaan. Hoe gaan we ons daarvoor op voorbereiden? En is dat nog verzekerbaar?”

En ook hier stelde de deltacommissaris: het leidt niet morgen al tot een klip en klaar antwoord. “Maar we kunnen er niet van wegkijken. En wat nu ook wel een breed inzicht is: we kunnen het niet allemaal oplossen vanuit de watersector zelf.” De keuzes moeten in samenspraak met Rijk, decentrale overheden en publieke en private partijen worden gemaakt, benadrukte Verdaas. En in dat kader noemde hij het door hem gemuntte ‘het goede gedoe’. “Ik bedoel daarmee: wees transparant, leg de belangen, die nou eenmaal kunnen botsen, open op tafel, anders kunnen we nooit het goede perspectief met elkaar schetsen.”

Madlener klein 900 Barry Madlener legt uit

Een hele klus
In een kort vraaggesprek op het podium liep minister Madlener de verschillende wateropgaves langs die zijn aandacht vragen als nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat: drinkwater, droogte, hitte, verzilting, de waterbom, ruimte voor rivieren. De bewindsman schetste dat andere belangen dan water (bouwen, boeren) een rol spelen, maar ook dat we moeten leren leven met wateroverlast.

Madlener: “Het spannende voor mij zijn de belangenverschillen. We willen wonen, boeren willen blijven boeren, we willen ook ruimte voor de rivier. We moeten functies combineren in een vol land. Dat botst weleens. Ik zie het als mijn grootste uitdaging om harmonieus met elkaar de goede keuzes te maken. Dat is een hele klus. Ook in het kabinet is het een opgave. Maar, ik ben wel positief. We zijn een polderland, je praat, hebt zicht op elkaars problemen, dan komen we er samen uit. En iedereen vindt water belangrijk. Uiteindelijk moeten we keuzes maken die worden gedragen door alle belanghebbenden.”


LEES OOK
H2O Premium: Deltascenario’s geactualiseerd: de puzzel wordt nóg ingewikkelder

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.