Deltares heeft een goed jubileumjaar achter de rug. De omzet steeg naar 114 miljoen euro en het aandeel van projecten in het buitenland nam toe. Eind 2018 werkten er 839 mensen bij het kennisinstituut.
Deltares is in 2008 ontstaan uit een fusie van een aantal onderzoeksinstellingen en vierde in oktober het tienjarig bestaan. In het voorwoord van het jaaroverzicht 2018 meldt de directie dat de verwachtingen bij de oprichting zijn waargemaakt. “Deltares staat als een huis: een internationaal gezaghebbend kennisinstituut op het gebied van bodem en water. Dit stelt ons in staat om onze bijdrage aan concrete maatschappelijke uitdagingen verder te versterken.”
Meer geld vanuit overheid
Financieel ging het Deltares vorig jaar voor de wind. Volgens de voorlopige cijfers in het jaaroverzicht lag de omzet op 114 miljoen euro. Er werd voor een bedrag van 18 miljoen euro uitbesteed aan andere kennisinstellingen en marktpartijen, zodat de bruto marge 98 miljoen euro bedroeg. Het netto resultaat was 1,7 miljoen euro, een stijging met 1,3 miljoen euro.
De omzet groeide door toegenomen financiering vanuit de Nederlandse overheid (6,8 miljoen euro meer), terwijl de omzet vanuit het bedrijfsleven licht daalde met 0,3 miljoen euro. De bruto marge steeg met 3,5 miljoen euro. Deltares haalde verreweg de meeste omzet in Nederland (71 procent), gevolgd door Europa en Azië (beide 10 procent). Het aandeel van buitenlandse projecten in de omzet steeg met 4,2 miljoen euro en kwam uit op 33,3 miljoen euro.
Het aantal medewerkers schommelt sinds de oprichting rond de achthonderd medewerkers en dat veranderde vorig jaar niet. Eind 2018 telde Deltares 839 medewerkers (750 fte), waarvan 721 in Nederland. Het gros van de medewerkers is hoogopgeleid: 24 procent gepromoveerd, 54 procent universitair, 9 procent hbo en 13 procent overig. De man/vrouwverhouding is allesbehalve gelijk met 68 versus 32 procent.
Innovatieve oplossingen
In het jaaroverzicht wordt vooral aandacht besteed aan vijftien aansprekende binnen- en buitenlandse projecten, waarbij het kennisinstituut een grote rol heeft gespeeld. Het gaat om innovatieve oplossingen op het gebied van klimaat en water, duurzame leefomgeving en toekomstbestendige infrastructuur. Een voorbeeld uit eigen land is de damwandproef in Eemdijk. Hierbij is gekeken hoe goed een met een stalen constructie versterkte dijk bestand is tegen een extreme belasting.
Deltares paste voor het eerst de blockchaintechnologie toe in een bodemdalingscasus van Gouda. Omdat bij blockchain alle informatie openbaar en transparant is, wordt het vertrouwen tussen partijen verbeterd. Dan nog een voorbeeld van een internationaal project: in 2018 zijn op basis van 1,9 miljoen satellietbeelden de vijftigduizend zandige kusten in de hele wereld geanalyseerd. Dit gebeurde met behulp van machine learning. De conclusie van de onderzoekers van Deltares is dat de zandige kustlijn wereldwijd helemaal niet zo sterk erodeert, als voorheen werd gedacht.
MEER INFORMATIE
Deltares over jaaroverzicht
Bericht bij jubileumviering Deltares
Bericht over proef in Eemdijk