De challenge die STOWA uitschreef om innovatieve oplossingen te vinden om thermische Energiewinning uit Oppervlaktewater (TEO) en fosforverwijdering ecologisch én economisch aantrekkelijk te combineren, heeft drie winnaars opgeleverd.
STOWA ziet veel potentie in aquathermie. Maar oppervlaktewater bevat vaak stoffen als fosfor en stikstof. Deze stoffen kunnen een negatieve effect hebben op de biodiversiteit in het water. Bij de inzet van TEO wordt water door filters en over warmtewisselaars gepompt. Dit kan schadelijk zijn voor de ecologie in het water.
“Maar je kunt ook kijken of het verpompen van water niet juist kansen biedt voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Daarom kwam de gedachte op om te kijken of TEO geen positieve bijdrage kan leveren aan zowel de energietransitie als de KRW-doelstellingen”, legt Marco van Schaik van STOWA uit. Van Schaik was jurylid bij de challenge waar de link tussen aquathermie en waterkwaliteit werd gezocht.
Uit zeventien inzendingen koos de jury voor drie voorstellen. “Bij alle ideeën hebben we geprobeerd te kijken naar criteria als kosten, inpasbaarheid en effectiviteit. Maar het gaat om een challenge, niet om uitgebreide wetenschappelijke studies. We kregen dan ook vrij korte beschrijvingen van ideeën. Uit die ideeën hebben we de drie gekozen waarvan wij verwachten dat die kansrijk kunnen zijn.”
Daarbij gaat het om twee ideeën gebaseerd op zuiveringstechnieken. De eerste was gebaseerd op de Nutreact bioreactor. In deze reactor worden nutriënten als een slijmachtige substantie geoogst op biologisch afbreekbare cardridges. Het tweede idee ging uit van de adsorptietechnologie BioPhree. Van Schaik: “Deze ideeën lijken ons interessant omdat we verwachten dat lage fosforconcentraties gehaald kunnen worden. Maar we vragen ons wel af of hoe het zit met de kosten en de toepasbaarheid in het stedelijke gebied.”
Bij het derde winnende idee wordt de fosfor uit het water gefilterd door mosselen, die op hun beurt geoogst worden en nuttig ingezet kunnen worden. Dit klonk volgens Van Schaik aantrekkelijk omdat de relatief simpele techniek gemakkelijk toepasbaar is en kostengunstig ingezet zou kunnen worden. “De vraag is hoewel hoeveel fosfor uiteindelijk gefilterd wordt.”
De resterende vragen rond deze drie ideeën zullen in het najaar, met steun van STOWA aan een vervolgonderzoek worden onderworpen, waarbij naast kosten, effectiviteit en toepasbaarheid ook gekeken zal worden naar elementen als onderhoud en restproducten. Van Schaik verwacht dat de resultaten van deze onderzoeken rond de jaarwisseling zullen verschijnen.
Hoewel de voorstellen nog verder onderzocht moeten worden, vindt Van Schaik de challenge wel een leuke manier een leuke manier om zo breed mogelijk ideeën op te halen. “Het lijkt me ook effectiever om breed ideeën op te halen en vervolgens verder uit te werken dan heel breed te moeten beginnen met onderzoek. Ik ben wel te spreken over de de challenge als middel om innovatieve ideeën te verzamelen.”
MEER INFORMATIE
H2O-actueel: STOWA wil aquathermie combineren met verbeteren waterkwaliteit