secundair logo knw 1

Foto: WDOD

Natuurorganisaties Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en LandschappenNL maken zich zorgen over de droogte en de gevolgen daarvan voor de natuur. In een gezamenlijke brief roepen ze waterschappen en provincies op om snel maatregelen te treffen die ook op langere termijn werken.

De natuur heeft in 2018 flink te leiden gehad onder de droogte. Ook 2019 is tot nu toe een droog jaar en daarom zijn de watertekorten van 2018 volgens de natuurorganisaties nog niet aangevuld. Om de natuurschade door droogte beter in kaart te brengen, vragen de natuurorganisaties de provincies en waterschappen om een landsdekkende monitoring en een evaluatie van ecologische effecten van de droogte.

Volgens de natuurorganisaties hebben provincies en waterschappen vorig jaar effectief en voortvarend gehandeld tijdens de droogte. Ze schrijven echter ook dat er is gebleken dat: “we in Nederland niet overal goed voorbereid waren op de droogte en dat ons watersysteem onvoldoende is ingericht om met watertekorten om te gaan.” Daarom noemen de drie organisaties het daarom ‘urgent’ om nu al maatregelen te nemen.

Waterpeil moet omhoog
Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en LandschappenNL pleiten voor het vasthouden van water, een flexibeler waterbeheer en vermindering van gebruik van grondwater. Het waterpeil moet waar mogelijk omhoog en bij dreigende droogte moeten noodmaatregelen beschikbaar zijn, met name vermindering van grondwateronttrekkingen in periodes van droogte.

Ook pleiten de organisaties voor het verplaatsen van de innamepunten voor zoetwater stroomopwaarts langs de grote rivieren. Verzilting van de innamepunten kan zo - in tijden van droogte - worden voorkomen.

Onderling verbonden natuurgebieden met een gezonde waterhuishouding zijn beter bestand tegen weersextremen. De organisaties willen dat er structurele maatregelen genomen worden om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen. Het creëren van natuurgebieden biedt, zo schrijven de natuurorganisaties, kansen om water in tijden van overlast te bergen en in tijden van droogte geleidelijk terug te geven.

De Unie van Waterschappen laat weten later deze week met een reactie te komen.

 

MEER INFORMATIE
De brief van de natuurorganisaties

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.