Dunea heeft de inname van water uit de Afgedamde Maas tijdelijk gestaakt, omdat er te veel bestrijdingsmiddelen – vooral fungiciden – in de Maas zijn gemeten. Er wordt nu water uit de Lek gehaald. De maatregel duurt maximaal drie weken. Het drinkwaterbedrijf maakt van de nood een deugd door tijdens de innamestop onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.
Fungiciden zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen schimmelziektes. Dat hiervan momenteel hoge concentraties in de Maas worden aangetroffen, is volgens Dunea te verklaren door het natte weer van de afgelopen tijd.
“Agrarische bedrijven proberen te voorkomen dat schimmel vat krijgt op hun gewassen en gebruiken daarvoor schimmelbestrijdingsmiddelen. Doordat het zo veel heeft geregend, is dat extra snel uitgespoeld naar het oppervlaktewater en is er extra veel van gebruikt”, aldus Dunea in een toelichting.
Maximaal drie weken
De innamestop zal maximaal drie weken duren. Het waterbedrijf voorkomt hiermee dat de vervuiling heel ver de dode rivierarm van de Afgedamde Maas opkomt en daar lang kan verblijven. Er wordt nu tijdelijk water uit de Lek ingenomen voor de productie van drinkwater.
De Afgedamde Maas is een zijtak van de Maas die tussen Woudrichem en Wijk en Aalburg stroomt. Hier neemt Dunea water in dat na voorzuivering naar een duingebied aan de Zuid-Hollandse Noordzeekust wordt gepompt. Na meer zuiveringsstappen komt het water uiteindelijk bij klanten uit de kraan.
Ruimte voor onderhoud
Dunea haalt een bekende wijsheid van Johan Cruyff aan: elk nadeel heeft zijn voordeel. “De tijdelijke stop vergemakkelijkt laswerkzaamheden aan zinkers bij Vuren in het kader van het Deltaprogramma. Ook stelt het ons in staat om één van de eerste zuiveringsstappen, de microzeven die vooral zoetwatermosselen tegenhouden, even goed te reinigen.”
In de gebeurtenis ziet Dunea een bevestiging van de noodzaak om drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen en andere vervuilingen. “De Kaderrichtlijn water (KRW) beoogt dit. En uiteraard zijn we blij met de gekozen strategie om de Lek verder uit te bouwen als tweede bron als onderdeel van het bredere programma Drinkwater voor de Toekomst.”