secundair logo knw 1

Een 3D geprint rif met platte oesters is klaar om op de zeebodem te worden geplaatst I foto: Peter van Rodijnen

De aanleg van een oesterbank op de Borkumse Stenen in de Noordzee is bekroond met de NGB-Natuurprijs 2018. De onderscheiding gaat naar Bureau Waardenburg dat ecologisch advies geeft.

Het is voor de eerste keer dat de NGB-Natuurprijs is uitgereikt. Het initiatief komt van het Netwerk Groene Bureaus (NGB). De bedoeling is om hiermee de kracht en betekenis van ecologische advisering te laten zien. Er waren twaalf projecten genomineerd. De jury koos als winnaar het natuurherstelproject in de Noordzee waaraan Bureau Waardenburg meewerkt. 

“Een vanuit enthousiasme begonnen innovatief project”, licht de jury toe. “De aanpak heeft grote ruimtelijke potenties voor de biodiversiteit in de Noordzee waar met de komst van windmolenparken een nieuwe dynamiek is ontstaan.” Het oesterproject kreeg licht de voorkeur boven Archipel de Marker Wadden (Royal HaskoningDHV) en Waterdunen (BTL Advies). Alle drie de projecten worden door de jury getypeerd als “geslaagde samenwerkingsverbanden van veel maatschappelijke partijen met zeer bijzondere natuurwaarden en natuurbeleving als uitkomst.”

Breed gedragen
Directeur Wouter Lengkeek van Bureau Waardenburg beschouwt het als een erkenning van de inspanningen om natuurherstel in de Noordzee onder de aandacht te brengen. “De prijs laat zien dat het belang hiervan breed door mijn vakgenoten wordt gedragen. Ik vind het een mooi signaal want dit onderwerp is voor de meeste ecologen veel onbekender dan bijvoorbeeld weidevogels.”

Bureau Waardenburg is betrokken bij alle projecten om platte oesters in de Noordzee terug te brengen die op het ogenblik gaande zijn. Hiervoor vormt het ecologische adviesbureau een kennisconsortium met Wageningen Marine Research en SAS Consultancy. De oesterbank op de Borkumse Stenen (boven Schiermonnikoog) is in mei 2018 aangelegd, op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling.

Een mooie plek om te starten, vindt Lengkeek. “In tegenstelling tot de Zeeuwse Voordelta waren hier in de verste verte geen oesters te bekennen. Er zijn ziektevrije platte oesters vanuit Noorwegen geïmporteerd, in totaal zesduizend kilo. De oesters zijn geplaatst op 3D geprinte riffen, in oestertafels en los op de zeebodem.”

Snel resultaat
De resultaten waren volgens Lengkeek bij een controle na 2,5 maand boven verwachting. “Het water stroomt in dit gebied de hele dag heen en weer. De vraag was: kunnen de voortplantingscellen elkaar überhaupt vinden? En zo ja, verdwijnen de larven daarna niet uit het proefgebied zodat je ze nooit meer terugziet? Meer dan 90 procent van de oesters was nog in leven. Ook troffen we in de watermonsters al larven aan. Op zo’n snel resultaat hadden we bijna niet durven hopen. Het betekent dat de Noorse oesters happy zijn en het goed doen. We gaan in april weer kijken en verwachten dan nakomelingen waar te nemen.”

 

MEER INFORMATIE
NGB over uitreiking natuurprijs
Juryrapport NGB-Natuurprijs 2018
WUR over terugkeer van platte oesters
Bericht over recent oesterproject bij IJmuiden 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.