secundair logo knw 1

Annette Ottolini van Evides opende met Deltacommissaris Peter Glas het innamepompstation

Evides Waterbedrijf neemt vandaag het innamepompstation Bergsche Maas in de Biesbosch in gebruik. Het station is Nederlands grootste innamepompstation dat oppervlaktewater inneemt voor de productie van drinkwater. Met de bouw speelt Evides in op de wisselende kwaliteit van het Maaswater en calamiteiten als een gedwongen innamestop na lozing van een schadelijke stof.

“Afgelopen jaren zien we een toename in het voorkomen van lage rivierafvoer van de Maas. Wanneer er minder water in de rivier zit, is de invloed van ongewenste stoffen op de waterkwaliteit groter. Het is belangrijk dat we daar als waterbedrijf flexibel op kunnen inspelen. Het nieuwe innamepompstation is ons antwoord hierop”, stelt algemeen directeur Annette Ottolini van Evides. Zij opende vandaag met Deltacommissaris Peter Glas het innamepompstation. 

Het nieuwe station is gebouwd op de oever van de Bergsche Maas, aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch. Architectenbureau MBVDA maakte het ontwerp, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV werkte het verder uit. Het gebouw gaat op in de omgeving door het ontwerp met een groen dak.

Het station pompt door onder­grondse transportleidingen water naar De Gijster, het eerste van drie spaarbekkens waarin Evides oppervlaktewater uit de Maas opslaat. Door de vergrote pompcapaciteit kan het spaarbekken versneld worden aangevuld, bijvoorbeeld na een innamestop.

Zo’n stop maakte het drinkwaterbedrijf in 2015 mee, toen het Geleense bedrijf Sitech de chemische stof pyrazool in de Maas loosde. Dat incident vergrootte de urgentie van het opvoeren van de innamecapaciteit, aldus het waterbedrijf. 

8 x sneller
Het nieuwe innamepompstation met een dagelijkse innamecapaciteit van 7 tot 15 m³/sec heeft een maximale capaciteit tot 24 m³ per seconde, die kan worden ingezet om de watervoorraad na een calamiteit sneller aan te vullen. Het station is daardoor 8 x sneller dan het bestaande innamepompstation Kerksloot, dat stamt uit de jaren zestig. 

Met de bouw van het nieuwe innamestation heeft het drinkwaterbedrijf de bodem van het spaarbekken De Gijster aangepast. “Door de kanten te verdiepen kan het waterniveau sterker variëren. Dit komt de flexibiliteit voor inname en de waterkwaliteit ten goede.”

De Gijster vormt met de bekkens Honderd en Dertig en Petrusplaat de buffer in de Biesbosch waar Evides water uit de Maas opslaat. Het rivierwater blijft gemiddeld vijf maanden in de spaarbekkens en ondergaat daar een voorzuivering.

Vanuit de spaarbekkens levert Evides water aan vier drinkwaterproductielocaties en een dozijn industriewater-productielocaties. De vier drinkwaterproductielocaties zijn: Kralingen in Rotterdam, Berenplaat bij Spijkenisse, Baanhoek in Dordrecht en Braakman in Zeeuws-Vlaanderen. Via deze drinkwaterlocaties levert Evides water aan 80 procent van de klanten (circa 2 miljoen). In totaal heeft Evides 2,5 miljoen drinkwaterklanten.

 

IMPRESSIE VAN HET NIEUWE INNAMESTATION

 

MEER INFORMATIE:
Spaarbekken De Gijster in De Biesbosch in oorspronkelijke staat hersteld

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.