Evides Waterbedrijf neemt vandaag het innamepompstation Bergsche Maas in de Biesbosch in gebruik. Het station is Nederlands grootste innamepompstation dat oppervlaktewater inneemt voor de productie van drinkwater. Met de bouw speelt Evides in op de wisselende kwaliteit van het Maaswater en calamiteiten als een gedwongen innamestop na lozing van een schadelijke stof.
“Afgelopen jaren zien we een toename in het voorkomen van lage rivierafvoer van de Maas. Wanneer er minder water in de rivier zit, is de invloed van ongewenste stoffen op de waterkwaliteit groter. Het is belangrijk dat we daar als waterbedrijf flexibel op kunnen inspelen. Het nieuwe innamepompstation is ons antwoord hierop”, stelt algemeen directeur Annette Ottolini van Evides. Zij opende vandaag met Deltacommissaris Peter Glas het innamepompstation.
Het nieuwe station is gebouwd op de oever van de Bergsche Maas, aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch. Architectenbureau MBVDA maakte het ontwerp, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV werkte het verder uit. Het gebouw gaat op in de omgeving door het ontwerp met een groen dak.
Het station pompt door ondergrondse transportleidingen water naar De Gijster, het eerste van drie spaarbekkens waarin Evides oppervlaktewater uit de Maas opslaat. Door de vergrote pompcapaciteit kan het spaarbekken versneld worden aangevuld, bijvoorbeeld na een innamestop.
Zo’n stop maakte het drinkwaterbedrijf in 2015 mee, toen het Geleense bedrijf Sitech de chemische stof pyrazool in de Maas loosde. Dat incident vergrootte de urgentie van het opvoeren van de innamecapaciteit, aldus het waterbedrijf.
8 x sneller
Het nieuwe innamepompstation met een dagelijkse innamecapaciteit van 7 tot 15 m³/sec heeft een maximale capaciteit tot 24 m³ per seconde, die kan worden ingezet om de watervoorraad na een calamiteit sneller aan te vullen. Het station is daardoor 8 x sneller dan het bestaande innamepompstation Kerksloot, dat stamt uit de jaren zestig.
Met de bouw van het nieuwe innamestation heeft het drinkwaterbedrijf de bodem van het spaarbekken De Gijster aangepast. “Door de kanten te verdiepen kan het waterniveau sterker variëren. Dit komt de flexibiliteit voor inname en de waterkwaliteit ten goede.”
De Gijster vormt met de bekkens Honderd en Dertig en Petrusplaat de buffer in de Biesbosch waar Evides water uit de Maas opslaat. Het rivierwater blijft gemiddeld vijf maanden in de spaarbekkens en ondergaat daar een voorzuivering.
Vanuit de spaarbekkens levert Evides water aan vier drinkwaterproductielocaties en een dozijn industriewater-productielocaties. De vier drinkwaterproductielocaties zijn: Kralingen in Rotterdam, Berenplaat bij Spijkenisse, Baanhoek in Dordrecht en Braakman in Zeeuws-Vlaanderen. Via deze drinkwaterlocaties levert Evides water aan 80 procent van de klanten (circa 2 miljoen). In totaal heeft Evides 2,5 miljoen drinkwaterklanten.
IMPRESSIE VAN HET NIEUWE INNAMESTATION
MEER INFORMATIE:
Spaarbekken De Gijster in De Biesbosch in oorspronkelijke staat hersteld