Twee pompexperts van Rijkswaterstaat vertrekken vandaag met twee noodpompen, drie vrachtwagens en een kraan naar het door wateroverlast getroffen noorden van Frankrijk. Zaterdag volgen waarschijnlijk nog eens twee noodpompen, zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Afgelopen november stuurde Nederland ook al vier noodpompen naar Frankrijk om te helpen met de extreme hoeveelheid regenwater. Nu heeft dat land de Europese Unie opnieuw om hulp gevraagd. Minister Mark Harbers (IenW) wil daar gehoor aan geven.
"Het heeft de afgelopen periode erg veel geregend, waardoor het water in Frankrijk niet meer goed kan worden afgevoerd. Op veel plaatsen zijn rivieren al buiten hun oevers getreden", verklaart hij op de website van het ministerie. "Daarom is het belangrijk om elkaar te helpen zo snel mogelijk van het water af te komen."
In het departement Pas-de-Calais is code rood afgekondigd. Vooral in de rivier de Aa staat het water hoog en verschillende dorpen en steden zijn onder water gelopen. De eerste twee Nederlandse noodpompen, elk met een capaciteit van 5 miljoen liter per uur, gaan naar de kuststeden Duinkerke en Calais.
Twintig noodpompen
Nederland beschikt in totaal over twintig mobiele pompen, waarvan de helft 5 miljoen liter per uur kan verwerken en de andere helft 3 miljoen liter per uur. Ze worden ook voor andere doelen benut, in de droge zomer van 2018 bijvoorbeeld om zilt water vanuit het IJsselmeer op de Waddenzee te spuien.
De noodpompen die naar Frankrijk gaan, zijn volgens het ministerie in ons land nu niet nodig. "Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de situatie goed in de gaten. Op dit moment is het mogelijk om het water snel weg te voeren."
Zandzakken
De strijd tegen het water vergt nog wel de nodige inspanning. Zo zijn in Hoorn, Volendam en het Friese Aldeboarn zandzakken geplaatst om huizen tegen hoogwater te beschermen.
In Maastricht raakte een deel van een dijk beschadigd, waardoor het water versneld de Maas instroomt. Rijkswaterstaat wil het gat met grote stenen dichten. Een losgeslagen woonboot botste vanmorgen tegen de brug in de Stuwweg aan, die daardoor op instorten staat.
Waterschap Aa en Maas moest bij Megen een dassenburcht verwijderen om klaar te zijn voor de piek in de wateroverlast die hier komend weekend wordt verwacht. Het dier had een gang van meer dan 10 meter gegraven, waardoor de dijk kan inzakken.