secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijven hebben een wettelijke leveringsplicht. Foto Unsplash

Na de gemeenteraad van Wierden rommelt het nu ook in die van Twenterand: Gemeentebelangen wil financiële compensatie van Vitens voor de onttrekking van grondwater binnen de gemeentegrenzen. Maar dat gaat niet zomaar.

Allereerst zijn de partijen aan het verkeerde adres. ''Het is de provincie die de vergunningen verleent’’, verklaart woordvoerder Elly Klut van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ''Die is dus het bevoegd gezag.’’

Patricia vd Linden 180 Patricia van der LindenDat bevestigt Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. ''Bij het verlenen van een vergunning worden alle belangen zorgvuldig afgewogen’’, aldus woordvoerder Patricia van der Linden. ''Op basis van artikel 5.27 van de Waterwet moeten grondeigenaren onttrekking van grondwater gedogen wanneer hier een vergunning voor is.’’

Zo’n 60 procent van het drinkwater in Nederland wordt gemaakt van grondwater. Vorige week meldde drinkwaterbedrijf Vitens dat het in de warme en droge junimaand de maandvergunningen voor vier grondwaterwingebieden in Twente heeft overschreden. Dat wil zeggen dat er meer liters grondwater zijn opgepompt dan daar was toegestaan. Ook vorig jaar zomer werden de normen op enkele plekken overschreden.

Motie
Een week eerder al schaarde de gemeenteraad van Wierden zich vrijwel unaniem achter een motie van het CDA, waarin de gemeente wordt opgeroepen het drinkwaterbedrijf ‘een significant bedrag’ te laten betalen voor de grondwaterwinning in het gebied. Als argument werd genoemd dat agrariërs immers ook rekening moeten houden met het grondwaterpeil.

Daarbij aanhakend kritiseerde Gemeentebelangen Twenterand de plannen van Vitens om tussen Daarle en Vriezenveen een nieuwe locatie aan te boren. Daardoor zal het grondwaterpeil in het toch al droge gebied verder zakken, aldus de politieke partij, die eveneens wijst op de gevolgen voor agrariërs.

Het enige wat een gemeente zou kunnen doen, denkt woordvoerder Klut van de VNG, is in gesprek gaan met het bevoegd gezag, de provincie dus. ‘’Dan gaat het over behoorlijk bestuur, goed nabuurschap: als jij iets besluit wat effect heeft op mij, laten we dat dan in overleg doen.’’

Schadevergoeding
Volgens Vewin worden bij het verlenen van een vergunning alle belangen al zorgvuldig afgewogen. Wat wel mogelijk is, zegt woordvoerder Van der Linden, is dat bijvoorbeeld boeren op grond van artikel 7.18 lid 2 van de Waterwet aanspraak maken op een schadevergoeding als zij menen schade van de onttrekking te ondervinden. Dat gebeurt ook al regelmatig.

''Maar dat is iets anders dan een vergoeding voor het onttrekken van grondwater. Daarvoor kan geen sprake zijn van aanvullende betalingen van een drinkwaterbedrijf aan een gemeente.’’

Publiek belang
Drinkwaterbedrijven, zo benadrukt Vewin, hebben een wettelijke leveringsplicht en dienen een belangrijk publiek belang. Dat stelt ook Vitens zelf, dat in totaal 24 grondwaterwingebieden in Overijssel heeft.

''Wij moeten aan de watervraag voldoen’’, aldus woordvoerder Evy Elschot. ''We zien tijdens deze heel warme dagen dat er een toename in waterverbruik is van ruim 37 procent. Dat wil zeggen dat er naast de 1.000.000.000 liter water die we dagelijks in heel het Vitensgebied leveren, meer dan 370.000.000 liter extra nodig is.’’

Wat de gevolgen van de overschrijding zijn, kan Elschot niet zeggen. ''Daarvoor verwijzen we naar de provincie.’’ De provincie Overijssel noch de gemeente Wierden was in staat om te reageren.

 

MEER INFORMATIE
Vitens wint in Twente meer grondwater dan toegestaan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.