secundair logo knw 1

De golfslagsimulator op de Dollarddijk. Foto Hunze en Aa's

Met een grote golfsimulator zijn de afgelopen maand golven met stormkracht op de Groningse Dollarddijk losgelaten. Daarmee is getest hoe de vier verschillende grasmengsels die vijf jaar geleden zijn ingezaaid zich houden. Heel goed, zo blijkt volgens waterschap Hunze en Aa’s. Alleen in het vak met het gras-kruidenmengsel waren meer muizengangen zichtbaar. 

De golfproeven in de Carel Coenraadpolder zijn onderdeel van het innovatieproject ‘Monitoring gras- en kleibekleding’ van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In januari worden dezelfde proeven gedaan op de Friese Waddenzeedijk, bij Oosterbierum (Wetterskip Fryslân), en in februari bij de Eemshaven (Noorderzijlvest). Vervolgen worden alle resultaten geanalyseerd; het eindrapport wordt dan in het najaar verwacht.

Na een flink aantal proeven, gehouden tussen 6 november en 8 december, is de grasmat op de Dollarddijk nergens bezweken, meldt Hunze en Aa’s op grond van de eerste resultaten. 

1412 Marco VeendorpMarco VeendorpDat is volgens onderzoeksleider Marco Veendorp van het waterschap verrassend. "Vooraf hadden we verwacht dat in alle proefvakken schade zou optreden. Maar de grasmat blijkt behoorlijk sterk, want er is echt veel water overheen gegaan en we zien slechts beperkte beschadigingen."

Muizengangen
Voor het onderzoek zijn vijf jaar geleden vier proefvakken ingezaaid met vier verschillende grasmengsels: het traditionele D1-mengsel voor dijken en een nieuw basismengsel met toevoeging van kruiden, klaver of rietzwenkgras. De wortelstructuur van de nieuwe mengsels maakt de dijk naar verwachting sterker en bevordert de biodiversiteit.

Opvallend is dat in het vak met het gras-kruidenmengsel meer muizengangen zichtbaar waren dan in de andere proefstroken. Maar volgens Veendorp zijn deze muizengangen vooral oppervlakkig en is de wortelstructuur in de toplaag grotendeels intact gebleven.

Waarom de muizen bij voorkeur in dit vak graven, weet hij niet. "Het zou kunnen dat ze op de kruiden afkomen, maar het kan ook zijn dat er in dit vak meer bodemleven is. Dat moeten we nog verder bestuderen."

Grastrekproeven
Behalve golfproeven zijn in de verschillende vakken ook ‘grastrekproeven’ uitgevoerd. Met een speciaal meetinstrument is daarbij gemeten hoeveel kracht het kost om een zode los te trekken. De resultaten hiervan worden meegenomen in de totale analyse, evenals het onderzoek dat de Radboud Universiteit en Wageningen Environmental Research verrichten naar de soortensamenstelling en de worteldichtheid van de verschillende typen grasbekleding. 

Met de golfsimulator, die een capaciteit heeft van 5000 liter, is verder nog de effectiviteit van een herstelmaatregel getest. Om verdere erosie te voorkomen als de grasmat tijdens een storm beschadigd raakt, wordt het gat opgevuld en afgedekt met geotextiel. Dat opvullen is hier op drie manieren gebeurd: met zandzakken, met aangestampte klei en met zakken gevuld met steenslag (grof grind). 

Die laatste twee bleken het meest stabiel. Bij de zandzakken spoelde het zand er gedeeltelijk uit, waardoor de zakken zich verplaatsten. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.