De partijen die twintig jaar hebben gewerkt aan de waterveiligheid van ’s-Hertogenbosch, willen het kunstwerk Waterlicht van Daan Roosegaarde in het natuurgebied Bossche Broek vertonen. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet deze locatie echter niet zitten.
Tijdens de watersnood van 1995 stonden het Bossche Broek en een deel van de A2 ten zuiden van Den Bosch twee weken onder water. Daarna hebben Rijkswaterstaat, de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, de provincie Noord-Brabant en het samenwerkingsverband Ons Water van landelijke overheden bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in maatregelen voor de waterveiligheid. Er zijn onder meer dijken aangelegd en het gebied is vernat.
De betrokken partijen willen het einde van het project vieren met het kunstwerk Waterlicht van de bekende kunstenaar Daan Roosegaarde. Het is hun bedoeling om Waterlicht van 8 tot en met 10 december te vertonen in het Bossche Broek. De organisatie gaat uit van 5.000 tot 10.000 bezoekers per avond die als het ware onder een golvend wateroppervlak wandelen. Hiermee wordt meer waterbewustzijn gecreëerd.Een persbericht met de aankondiging van het evenement werd eerder deze week verstuurd.
De natuur- en milieuorganisaties in Den Bosch zijn echter tegen, omdat het natuurgebied volgens hen te kwetsbaar is. Zij kregen gisteren (8 november) de steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Die nam een motie aan om geen vergunning te geven. Daarmee lijkt het plan kansloos.
Watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel zei eerder op de dag nog dat hij de bezorgdheid van mensen begreep. “Wij zijn echter van mening dat het verantwoord is. Om helemaal zeker te zijn, nemen we extra maatregelen. Ook een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeert dat Waterlicht geen schade toebrengt aan de natuur.” Glas wees er verder dat het gebied een maand later op de schop gaat. Een andere locatie lijkt niet meer mogelijk en is volgens Glas ook niet gewenst, omdat het Bossche Broek vanwege de overstroming in 1995 het meest geschikt is om mensen te leren over waterveiligheid.