De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is afgelopen jaar gestegen met 22 procent, terwijl de productie uit fossiele bronnen aanzienlijk daalde. Het aandeel van zonne- en windenergie en biomassa is nu 33 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland heeft in Europa een positie in de middenmoot.
Daarmee zet de opmars van de duurzame elektriciteitsproductie zich in Nederland door, want een jaar eerder ging het nog om een aandeel van 27 procent. In totaal is in 2021 117,9 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit opgewekt. Hiervan komt 39,1 miljard kWh uit hernieuwbare bronnen. Dit betekent een stijging met 7 miljard kilowattuur (22 procent) in een jaar tijd.
Sterkste groei bij zonne-energie
Bij alle drie de grote hernieuwbare energiebronnen in Nederland is er een toename te zien. De productie van elektriciteit uit zon groeide het meest: met 30 procent naar 11,4 miljard kWh. De stroomproductie uit wind steeg met 17 procent naar 17,9 miljard kWh en die uit biomassa met 23 procent naar 9,7 miljard kWh.
Volgens het CBS hangt dit grotendeels samen met de toegenomen productiecapaciteit voor zonne- en windenergie. Vooral op zee komen er steeds meer windparken bij. Waterkracht levert in Nederland een zeer bescheiden bijdrage aan de elektriciteitsproductie. Het gaat om 89 miljoen kilowattuur in 2021.
Met het aandeel van 33 procent voor hernieuwbare bronnen is Nederland een middenmoter binnen de Europese Unie. De koplopers zijn Litouwen (91 procent), Luxemburg (85 procent) en Denemarken (73 procent).
Flinke daling bij aardgas
Het grootste deel van de stroom wordt nog opgewekt uit fossiele bronnen, maar daalde in 2021 wel met 11 procent naar 74,7 kWh. De productie van elektriciteit nam af met 22 procent. Dat werd slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een forse stijging bij kolen (67 procent). Met kernenergie wordt ongeveer 4 procent van de stroom geproduceerd.
In Nederland zijn er veel aardgasgestookte centrales, geeft het CBS als verklaring. Zij hebben vooral vanaf het tweede kwartaal van 2021 beduidend minder elektriciteit geproduceerd, omdat de prijs van aardgas op de wereldmarkt flink is gestegen. Voor kolen speelde dit veel minder, waardoor hieruit relatief meer elektriciteit is geproduceerd.
MEER INFORMATIE
Toelichting door het CBS
H2O Actueel: elektriciteitsproductie in 2020