secundair logo knw 1

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van HHNK in Wervershoof

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zet een volgende stap in het innovatieproject Ge(O)zond Water. Het algemeen bestuur wordt gevraagd bijna 7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de bouw van een proefzuivering op de rioolwaterzuivering Wervershoof om schadelijke stoffen als medicijnresten, hormonen, resistente bacteriën en microplastics uit het effluent te verwijderen.

Ge(0)zond Water is een samenwerkingsverband van HHNK en drinkwaterbedrijf PWN. Beide willen na een periode van praktijkproeven een volgende stap maken, wat wordt ingevuld met de proefzuivering op de rwzi in Wervershoof. HHNK bouwt een pilotinstallatie waarin 700 m3 per uur effluent wordt gezuiverd door oxidatie met ozon. PWN richt in dezelfde loods op het terrein van de rwzi een pilotinstallatie in die water (5 m3 per uur) nog verder gaat zuiveren, met ijzerchloride, keramisch membraan en actieve koolfiltratie als technieken.

Modulair ontwerp
Als de proefinstallatie werkt, wordt op jaarbasis ongeveer 5,9 miljoen m3 water behandeld, dat is 35 procent van het afvalwater dat jaarlijks wordt verwerkt op de rwzi in Wervershoof. In twee straten worden verschillende ozon-systemen getest om te bepalen met welke techniek het optimale resultaat wordt behaald. Het is een modulair ontwerp dat eenvoudig te implementeren is op andere rwzi's, aldus de toelichting van HHNK.

Voor de uitvoering kiest HHNK voor de bouwteamformule, met Eliquo Water & Energy als opdrachtnemer. Beide partijen hebben samen het ontwerp uitgewerkt, met de afspraak dat Eliquo de installatie bouwt, na goedkeuring van het uitvoeringskrediet. Mogelijke risico’s worden op voorhand benoemd en de effecten daarvan worden ondergebracht in een gezamenlijke financiële risicovoorziening. In het uitvoeringskrediet van HHNK is een post van 1,1 miljoen euro opgenomen voor het opvangen van risico's.

Subsidie
De bouw van de pilotinstallatie kost in totaal 7,2 miljoen euro. Dat bedrag hoeft het hoogheemraadschap niet helemaal op te hoesten, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) verstrekt een subsidie van 2,5 miljoen euro. Het Algemeen Bestuur van het hoogheemraadschap wordt nu gevraagd om in te stemmen met een uitvoeringskrediet van 6,95 miljoen euro. Dit besluit leidt tot een structurele stijging van de exploitatiekosten met 0,6 miljoen euro.

Als het AB groen licht geeft, begint de realisatie van de proefzuivering dit najaar en wordt deze medio 2021 opgeleverd en in bedrijf genomen. Als het bestuur niet instemt met de plannen, betekent dat ook het einde van het innovatieproject Ge(0)zond Water, schrijft het college van dijkgraaf en hoogheemraden.

Het voorstel wordt vandaag besproken in de Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen.

 

HOOGWAARDIG HERGEBRUIK
Zowel HHNK als PWN heeft belang bij een schoon effluent. Het gezuiverde afvalwater van de rwzi Wervershoof wordt geloosd op het IJsselmeer, dicht bij de locatie in Andijk waar PWN IJsselmeerwater inneemt voor de productie van drink- en industriewater. Met effluent zonder micro-organismen voldoet HHNK aan de ecologische normen voor het IJsselmeer (Kaderrichtlijn Water) en draagt het bij aan een betere bronkwaliteit voor PWN, dat hierdoor in de zuivering makkelijker aan de eisen voor drinkwater (Drinkwaterwet) kan voldoen.
De bouw van de proefzuivering Ge(O)zond Water past binnen de landelijke aanpak van het Rijk om medicijnresten te verwijderen uit water. Voor het ontwikkelen van aanvullende zuiveringstappen bij rioolwaterzuiveringsinstallaties heeft het Rijk een budget van 60 miljoen euro beschikbaar. HHNK krijgt daaruit nu een bedrag van 2,5 miljoen euro.
Uiteindelijk is het doel van het innovatieproject om een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie. De resultaten van de proefzuivering worden gedeeld in de Stowa Community of Practice 'Medicijnresten'. Hierin participeren 14 waterschappen, het ministerie van IenW, Rijkswaterstaat en het Belgische Aquafin.
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.