Als eerste waterschap in Nederland heeft hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gisteren het certificaat voor de CO2-Prestatieladder ontvangen. Dat instrument moet bedrijven en overheden helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.
''Het geeft inzicht in het energieverbruik en laat ons zien waar verbeteringen mogelijk zijn’’, zegt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap. De Unie van Waterschappen verwacht dat er binnenkort meer waterschappen volgen.
HHNK heeft, net als de andere waterschappen, als doelstelling om in 2025 helemaal geen koolstofdioxide meer uit te stoten. In 2018 bedroeg de uitstoot nog 65.419 ton. Het hoogheemraadschap is een van de grootste energieslurpers van Noord-Holland.
Dit komt vooral door de elektriciteit en het aardgas die nodig zijn voor het zuiveren van afvalwater en het op het juiste peil houden van de waterstand, aldus HHNK.
Estafettestokje
''Inmiddels zijn we bezig met een ambitieus programma’’, vertelt Cortel. ''We leggen zonnepanelen op onze zuiveringsterreinen en werven en stappen over op energiezuinige technologie in het zuiveringsproces. Maar daarmee redden we het niet.’’
Enkele jaren geleden gaf het hoogheemraadschap daarom gehoor aan een oproep van toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma om mee te doen met de CO2-Prestatieladder. ''Omdat wij al vergevorderde plannen hadden, hebben we aangeboden het symbolische estafettestokje aan te nemen’’, aldus Cortel. ‘’Daarmee beloofden wij toe te werken naar een certificering. Die hebben we nu.’’
De CO2-Prestatieladder is oorspronkelijk ontwikkeld door ProRail en sinds 2011 in eigendom en beheer van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat bedrijven die gecertificeerd zijn op deze ladder twee keer zo snel CO2 reduceren dan het Nederlands gemiddelde, meldt de stichting op de website.
Goede voorbeeld
Bij aanbestedingen verlangde HHNK al langer dat aannemers zich certificeerden voor een bepaald niveau op de CO2-Prestatieladder. Cortel: ''Als waterschap willen we zelf ook het goede voorbeeld geven.’’
De ladder kent vijf niveaus of treden. HHNK is in eerste instantie gecertificeerd voor trede 3. Dat wil zeggen dat het hoogheemraadschap binnen de eigen organisatie de doelen voor CO2-reductie behaalt. ''Daar hebben we zelf voor gekozen’’, verklaart de woordvoerder. ''In de toekomst kunnen we dat uitbreiden naar trede 4.’’
Onder begeleiding van de Unie van Waterschappen en de SKAO onderzochten nog zes waterschappen het afgelopen jaar wat het betekent om zelf een CO2-certificaat te halen. De verwachting is dat binnenkort nog drie waterschappen hun certificaat in ontvangst mogen nemen, drie andere zijn bezig met de voorbereidingen daarvoor.
HHNK heeft het estafettestokje gisteren overgedragen aan de gemeente Alkmaar, die de CO2-Prestatieladder wil inzetten bij het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid.
MEER INFORMATIE
Wat is de CO2-Prestatieladder?
Nieuwsbericht HHNK
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
CO2-uitstoot in waterbouwsector daalt