secundair logo knw 1

Sjaak Lemmens van het certificerend bureau NCK overhandigt het CO2-certificaat aan bestuurder Ruud Maarschall van het hoogheemraadschap | Foto HHNK

Als eerste waterschap in Nederland heeft hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gisteren het certificaat voor de CO2-Prestatieladder ontvangen. Dat instrument moet bedrijven en overheden helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. 

Marko Cortel vk a 180 Marko Cortel''Het geeft inzicht in het energieverbruik en laat ons zien waar verbeteringen mogelijk zijn’’, zegt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap. De Unie van Waterschappen verwacht dat er binnenkort meer waterschappen volgen.

HHNK heeft, net als de andere waterschappen, als doelstelling om in 2025 helemaal geen koolstofdioxide meer uit te stoten. In 2018 bedroeg de uitstoot nog 65.419 ton. Het hoogheemraadschap is een van de grootste energieslurpers van Noord-Holland.

Dit komt vooral door de elektriciteit en het aardgas die nodig zijn voor het zuiveren van afvalwater en het op het juiste peil houden van de waterstand, aldus HHNK.

Estafettestokje
''Inmiddels zijn we bezig met een ambitieus programma’’, vertelt Cortel. ''We leggen zonnepanelen op onze zuiveringsterreinen en werven en stappen over op energiezuinige technologie in het zuiveringsproces. Maar daarmee redden we het niet.’’

Enkele jaren geleden gaf het hoogheemraadschap daarom gehoor aan een oproep van toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma om mee te doen met de CO2-Prestatieladder. ''Omdat wij al vergevorderde plannen hadden, hebben we aangeboden het symbolische estafettestokje aan te nemen’’, aldus Cortel. ‘’Daarmee beloofden wij toe te werken naar een certificering. Die hebben we nu.’’

De CO2-Prestatieladder is oorspronkelijk ontwikkeld door ProRail en sinds 2011 in eigendom en beheer van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat bedrijven die gecertificeerd zijn op deze ladder twee keer zo snel CO2 reduceren dan het Nederlands gemiddelde, meldt de stichting op de website.

Goede voorbeeld
Bij aanbestedingen verlangde HHNK al langer dat aannemers zich certificeerden voor een bepaald niveau op de CO2-Prestatieladder. Cortel: ''Als waterschap willen we zelf ook het goede voorbeeld geven.’’

De ladder kent vijf niveaus of treden. HHNK is in eerste instantie gecertificeerd voor trede 3. Dat wil zeggen dat het hoogheemraadschap binnen de eigen organisatie de doelen voor CO2-reductie behaalt. ''Daar hebben we zelf voor gekozen’’, verklaart de woordvoerder. ''In de toekomst kunnen we dat uitbreiden naar trede 4.’’

Onder begeleiding van de Unie van Waterschappen en de SKAO onderzochten nog zes waterschappen het afgelopen jaar wat het betekent om zelf een CO2-certificaat te halen. De verwachting is dat binnenkort nog drie waterschappen hun certificaat in ontvangst mogen nemen, drie andere zijn bezig met de voorbereidingen daarvoor.

HHNK heeft het estafettestokje gisteren overgedragen aan de gemeente Alkmaar, die de CO2-Prestatieladder wil inzetten bij het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid.

 

MEER INFORMATIE
Wat is de CO2-Prestatieladder?
Nieuwsbericht HHNK
Nieuwsbericht Unie van Waterschappen
CO2-uitstoot in waterbouwsector daalt

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.