secundair logo knw 1

Het Waterschapshuis in Ridderkerk I foto: waterschap Hollandse Delta

Bij waterschap Hollandse Delta is het nieuwe college van dijkgraaf en heemraden gevormd. Dit is breed samengesteld. De fracties van Waterschapspartij Hollandse Delta, BoerBurgerBeweging, VVD, Water Natuurlijk en PvdA leveren ieder één heemraad.

De vijf heemraden zijn gisteren benoemd door het algemeen bestuur. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard volgt vandaag als laatste en haalt zo op het nippertje de deadline die hiervoor staat. Daarmee hebben dan alle 21 waterschappen een nieuw dagelijks bestuur.

Het college van waterschap Hollandse Delta bestaat nu uit dijkgraaf Jan Bonjer en de heemraden Cicilia Rijsdijk (Waterschapspartij Hollandse Delta), Piet van der Eijk (BBB), Frank van Oorschot (VVD), Anne Mollema (Water Natuurlijk) en Hennie Wiersma-den Dulk (PvdA). Verder is Vincent Bergsma waarnemend secretaris-directeur.

Afwijkende route
De route die bij Hollandse Delta is gevolgd, verschilt aanzienlijk van die bij de andere waterschappen. Dat heeft te maken met de forse problemen op bestuurlijk vlak in de vorige bestuursperiode. Daarom is voor een afwijkende procedure gekozen om te komen tot een sterk en effectief bestuur, dat de grote opgaven in het gebied kan aanpakken.

Het begon er al mee dat twee externe verkenners zijn aangesteld voordat de waterschapsverkiezingen op 15 maart plaatsvonden: Erik van Heijningen (voormalig wethouder van Dordrecht) en Govert Veldhuijzen (vroeger gedeputeerde van Zuid-Holland en tot voor kort waarnemend burgemeester van Barendrecht). Zij hebben het hele proces begeleid, op het eind als formateurs.

Van Heijningen en Veldhuijzen stelden zelf een bestuursakkoord op in overleg met de fractievoorzitters, in plaats van dit over te laten aan een beoogde coalitie. Dat resulteerde in het bestuursakkoord Waterambities verenigd, waarin op hoofdlijnen het beleid voor de komende vier jaar wordt geschetst. Het algemeen bestuur heeft hiermee op 24 mei ingestemd.

‘Beste kandidaten’
Daarna zijn Van Heijningen en Veldhuijzen vijf kandidaat-heemraden gaan selecteren. Zij presenteerden het eindadvies op 23 juni. Als slotstuk zijn de heemraden gisteren (28 juni) benoemd.

De formateurs geven deze toelichting op hun eindadvies. “Wij hebben met grote zorgvuldigheid het selectieproces doorlopen om te komen tot de beste kandidaten voor deze verantwoordelijke functies. Dit advies is de afronding van het proces dat in opdracht van de Verenigde Vergadering (vergadering van algemeen bestuur, red.) op 15 februari jl. is begonnen met de verkenning. Het was goed om te zien hoe de VV-leden hun verantwoordelijkheid hebben genomen om in gezamenlijkheid te bouwen aan een sterk bestuur van dit mooie waterschap.”

‘Stevige klus’
Dijkgraaf Jan Bonjer benadrukt het belang van een intensieve samenwerking en constructieve dialoog binnen het college in het vandaag gepubliceerde bericht op de site van Hollandse Delta. “Met de benoeming van deze gemotiveerde heemraden staat het nieuwe college klaar om aan de slag te gaan. Gezien de grote maatschappelijke opgaven door onder andere het veranderende klimaat, hebben de heemraden als team een stevige klus te klaren.”

Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het waterschapsbeleid. Daarvoor wordt het bestuursakkoord uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)