secundair logo knw 1

De hoogwatergeul langs de IJssel is winnaar in de categorie civiele kunstwerken I foto: Rijkswaterstaat

De hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld heeft De Nederlandse Bouwprijs 2019 gewonnen. Het project is bekroond tot het beste civiele kunstwerk. 

De jury gaf de voorkeur aan de hoogwatergeul boven de andere kandidaat in de categorie civiele kunstwerken, een Friese fietsbrug van biocomposiet. Er gingen verder Nederlandse Bouwprijzen naar het zeer duurzame Biosintrum in Ooststellingwerf (categorie gebouwen), het recycleproject Superlocal in Kerkstad (categorie bouwmaterialen en -systemen) en ontwerper Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects (talent met toekomst).

De Nederlandse Bouwprijs is een initiatief van de gelijknamige onafhankelijke stichting. De winnaars zijn gisteren bekendgemaakt op de eerste dag van de BouwBeurs in Utrecht. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, waardoor de in februari 2017 geopende hoogwatergeul nog in aanmerking kwam.

De acht kilometer lange geul is gelegen tussen de dorpen Veessen en Wapenveld in de Gelderse gemeente Heerde. De kleppen van de inlaat worden gemiddeld een keer in de honderd jaar opengezet bij extreem hoogwater in de IJssel. Volgens de projectdeelnemers - onder andere Boskalis, Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei en Veluwe en Witteveen+Bos - is de hoogwatergeul een van de grootste en meest effectieve projecten binnen het programma Ruimte voor de Rivier.

De jury onder leiding van WUR-professor Louise Vet schreef bij het bekendmaken van de nominatie begin januari: “De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is een enorme ingreep in het landschap maar oogt bescheiden. De jury is van mening dat hier sprake is van een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak.” Er geldt 1+1=3, aldus de jury: “Iedere betrokkene in de omgeving gaat erop vooruit!”

Het is niet de eerste onderscheiding voor het project. Eerder werden al de Betonprijs 2017 en de Projectpluim 2016 gewonnen. De hoogwatergeul was ook genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs 2017.

 

MEER INFORMATIE
Bekendmaking van de winnaars
Witteveen+Bos over de winst
Bericht over nominatie hoogwatergeul

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.