Met de app HOOSbui van ingenieursbureau Tauw kunnen bewoners via de camera van hun smartphone zien hoe veel water er in hun straat komt te staan als het hoost. Dat moet hen aanzetten tot maatregelen tegen wateroverlast. In Leeuwarden en Heerenveen begint na de zomer een proef.
Samen met deze twee gemeenten en het softwarebedrijf Recognize ontwikkelde Tauw een prototype van de app ‘Heb ik Overlast op Straat’, kortweg HOOSbui. Die moet de wateroverlast ‘beleefbaar’ maken.
Daarvoor worden twee verschillende technieken gebruikt. Met augmented reality (AR) kunnen mensen zelf overal in hun straat een wateroppervlak plaatsen en zien hoe hoog het water ter plekke komt te staan. Met virtual reality (VR) krijgen ze, al dan niet met een VR-bril, een 360-graden-beeld van een vooraf gekozen punt in de straat te zien. Dat is alsof ze zelf door het raam kijken.
Twee jaar geleden presenteerde HKV lijn in water al een vergelijkbare app onder de naam ‘Water op straat’. Ook die laat zien wat er rondom het eigen huis mis kan gaan bij extreme neerslag, maar dat gebeurt met grafiekjes en een kaart. "Met onze app beleef je het echt", stelt adviseur Monique de Groot van Tauw.
Risicodialogen
De gemeenten Leeuwarden en Heerenveen hebben meegedacht over het ontwerp. "Zij hadden het gevoel dat een kaart niet door alle bewoners goed wordt begrepen", vertelt De Groot. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat die ook zelf maatregelen treffen om wateroverlast tegen te gaan."
Op grond van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie moeten gemeenten een klimaatstresstest uitvoeren en daarover in gesprek gaan met de bevolking. Deze zogenaamde risicodialogen gaan in de beide Friese plaatsen na de zomer van start. Daar wil Tauw de app ook testen. "Per gemeente hebben we nu vier wijken geselecteerd. Als het werkt, breiden we dat uit naar de hele gemeente."
Tijdstappen
De app is gebaseerd op de data die ook gebruikt worden voor de klimaatstresstesten. Daarmee is de geprojecteerde wateroverlast volgens Tauw zeer gedetailleerd en accuraat inzichtelijk gemaakt. De waterdiepten worden in verschillende tijdstappen gevisualiseerd weergegeven en het effect van verschillende typen buien wordt getoond.
Uit de proef moet blijken of de app bijdraagt aan de bewustwording van de effecten van klimaatverandering en of hij aanzet tot actie. Ook moet duidelijk worden welke techniek daarbij het meeste effect heeft: VR of het eenvoudiger te realiseren AR. Daaruit kan de gemeente eventueel een keuze maken.
Om de proef breder te maken, wil Tauw er nog maximaal tien andere gemeenten bij betrekken. Voor 5000 euro kunnen die met een proefversie aan de slag.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Tauw
H2O-bericht over de app 'Water op straat'