Het drinkwatertarief voor een huishouden is dit jaar gemiddeld 1,35 euro per kubieke meter (exclusief belastingen). Dat betekent door de bank genomen een stijging met 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij Vitens is het tarief het laagst, bij PWN het hoogst.
Deze informatie is te vinden in het tarievenoverzicht 2020 dat de branchevereniging Vewin heeft gepubliceerd. Hierin zijn alle tarievenregelingen van de tien drinkwaterbedrijven opgenomen. Het drinkwatertarief is voor een huishouden gemiddeld 1,35 euro per kubieke meter (exclusief verbruiksbelastingen). In dit bedrag zijn het vastrecht, het extra bedrag vanwege precario (door een deel van de gemeenten in rekening gebracht) en het variabel tarief meegenomen. Er is uitgegaan van een gemiddeld gebruik van honderd kubieke meter water per jaar.
Het drinkwatertarief is beperkt gestegen vergeleken met 2019: 1,3 procent. Toen ging het gemiddeld om 1,33 euro per kubieke meter. Uit een eerdere inventarisatie van H2O bij de aankondiging van de tarieven voor 2020 kwam naar voren dat vijf drinkwaterbedrijven meer zijn gaan rekenen: Vitens, WMD in Drenthe, PWN, Waterleiding Maatschappij Limburg en Oasen. Bij de andere vijf is het tarief (nagenoeg) gelijk gebleven.
Belastingdruk bijna 30 procent
Bij de genoemde bedragen zijn de belastingen nog niet meegerekend. Het gaat om twee soorten belastingen op drinkwater: kostprijsverhogende belastingen (precario en provinciale grondwaterheffingen) die geïnd worden via het drinkwatertarief en de verbruiksbelastingen die worden geïnd bovenop het drinkwatertarief. Zij zorgen samen voor een gemiddelde belastingdruk van 29,7 procent. Dat leidt dit jaar tot een gemiddeld drinkwatertarief van 1,85 euro per kubieke meter, eveneens een toename met 1,3 procent.
Vewin wijst op de eigen site erop dat de belastingdruk is verdubbeld ten opzichte van twintig jaar geleden. “Al langere tijd slagen drinkwaterbedrijven erin de (reële) kostprijs van de productie en levering van drinkwater trendmatig te laten dalen door toenemende efficiency. Echter, door stijgende belastingen verdampt het voordeel voor de consument.” Dat strookt volgens Vewin niet met het karakter van drinkwater als duurzame eerste levensbehoefte. “De drinkwatersector is van mening dat de prijs alleen moet worden bepaald door de kosten.”
Verschillen tussen drinkwaterbedrijven
De tien drinkwaterbedrijven maken uiteenlopende kosten om drinkwater te produceren. Dat vertaalt zich in hun tarieven. Bij Vitens betaalt de klant relatief het minst, gevolgd door Brabant Water en Waterbedrijf Groningen. PWN hanteert het hoogste tarief. Een overzicht van de totaalprijzen per kubieke meter voor een gemiddeld huishouden (zonder precario en verbruiksbelastingen):
• Vitens: 1,04 euro
• Brabant Water: 1,13 euro
• Waterbedrijf Groningen: 1,14 euro
• WMD Drinkwater: 1,27 euro
• Oasen: 1,46 euro
• WML: 1,48 euro
• Waternet: 1,54
• Evides Waterbedrijf: 1,55 euro
• Dunea: 1,57 euro
• PWN: 1,74 euro
MEER INFORMATIE
Brochure drinkwatertarieven 2020
Toelichting door Vewin
Helft drinkwaterbedrijven verhoogt tarief
Precariobelasting verdwijnt