Waterschap Hunze en Aa’s gaat de leefwijze en het trekgedrag van de beverrat met gps in kaart brengen. Het waterschap verwacht met de nieuwe kennis het vangen van de schadelijke dieren te kunnen optimaliseren.
Hunze en Aa’s doet onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Unie ven Waterschappen. Doel is om 30 beverratten te vangen en te voorzien van een zender met gps-signaal. In de voorbereiding is gekeken hoe de ratten reageren op een aangebrachte zender. “Pas nadat duidelijk werd dat hun gedrag hierdoor niet veranderde, kregen we een akkoord op het daadwerkelijk uitvoeren van het onderzoek”, schrijft het waterschap.
Een gevangen beverrat wordt gesteriliseerd en voorzien van een zender. Door het gps-signaal te volgen, wordt het trekgedrag gedurende een tot twee jaar in kaart gebracht. Die registratie moet mede door een koppeling aan gegevens uit het eDNA-onderzoek van het internationale MICA-project naar muskus- en beverratten, bijdragen aan het inzicht in de leefwijze van de ratten.
Uiteindelijk wil Hunze en Aa’s een zogeheten kansenkaart ontwikkelen, op basis waarvan het waterschap gerichter kooien kan plaatsen met een grotere vangkans. “Zo verminderen we uiteindelijk het aantal ingezette uren en ongewilde bijvangsten.” In dat kader werken de waterschappen ook aan de ontwikkeling van een slimme vangkooi, die alleen dichtklapt na herkenning van de beverrat. Waterschap Rivierenland meldde vorig maand de eerste succesvolle vangst met deze kooi.
Trend
Uit recente cijfers van de Unie van Waterschappen blijkt dat waterschappen steeds meer beverratten vangen. Die trend is tegengesteld aan de dalende vangstcijfers van de muskusrat. In de analyses van de waterschappen worden de vangstcijfers vertaald naar de omvang van de aanwezige populaties: die van de muskusrat daalt in Nederland, die van de beverrat stijgt.
Waterschappen vangen beverratten met name in regio’s langs de grens met Duitsland, waar de al omvangrijke populatie door de recente zachte winters sterk is gegroeid. Gevolg daarvan is dat steeds meer beverratten in de Nederlandse grensregio opduiken.
Beverratten zijn evenals muskusratten schadelijk; ze graven gangen, holen en nesten in dijken en oevers. Ook bedreigen ze als invasieve soort de biodiversiteit. Zo verdringen ze in hun leefomgeving inheemse diersoorten zoals de zwarte stern, de roerdomp en de kleine karekiet.
MEER INFORMATIE
Hunze en Aa's over onderzoek leefgedrag beverrat
H2O actueel: Primeur: ‘slimme kooi’ vangt beverrat bij Winterswijk
H2O actueel: Waterschappen vangen 5 procent minder muskusratten, wel meer beverratten