secundair logo knw 1

Een feestelijk moment: de laatste Bufferblock wordt geplaatst door (v.l.n.r) de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, Blijdorp-directeur Erik van Zevenbergen en hoogheemraad Agnes van Zoelen I foto: Diergaarde Blijdorp

De monumentale entree van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam krijgt een innovatief systeem voor de opslag en het hergebruik van regenwater. Dit bestaat uit Bufferblocks en het biofiltersysteem Bluebloqs.

Het laatste Bufferblock is vrijdag gelegd en dat werd met een kleine ceremonie gevierd. Blijdorp is een proeftuin in het kader van het innovatieprogramma VPdelta onder leiding van de TU Delft. Dat is de dierentuin al vanaf het begin van het programma 3,5 jaar geleden, vertelt Lindsey Schwidder, projectmanager waterinnovaties bij het Valorisatie Centrum van de universiteit.

Lindsey SchwidderLindsey Schwidder

“Er is al veel onderzoek gedaan, omdat de diergaarde aanzienlijke uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit heeft. Logisch met alle dieren die in het water poepen en plassen. Daarom is er al een aantal maatregelen toegepast om de kwaliteit te verbeteren. Maar het gaat ook om waterkwantiteit. Door de droge zomers zijn de mensen van Blijdorp gaan beseffen dat er veel drinkwater wordt gebruikt. Ook staan bij piekbuien diverse plekken onder water. Zoals het voorplein bij de oude entree.”

Twee innovaties
Het voorplein is flink verzakt door de jaren heen en moest worden opgehoogd. Dat leidde tot het idee om de opknapbeurt te combineren met de aanleg van een buffer voor regenwater. De bedrijven Hillblock en Field Factors hebben hiervoor het plan gemaakt. Zij passen twee eigen innovaties toe: respectievelijk het betonnen waterbuffersysteem Bufferblock en het biofiltersysteem Bluebloqs. Schwidder: “Deze oplossingen zijn eerst getest in de WaterStraat, een proeftuin op The Green Village op de campus van TU Delft.”

Regenwater zal via de omringende daken van het voorplein worden opgevangen en dan met de Bufferblocks worden gebufferd. Vervolgens zorgt Bluebloqs voor zuivering. Dit levert volgens Schwidder een goede waterkwaliteit op: “Het water is geschikt om te worden hergebruikt voor de irrigatie van planten en het schoonmaken van dierenverblijven.” De verwachting is dat Blijdorp hiermee ongeveer negenduizend kubieke meter kraanwater per jaar bespaart. Ook voorkomt het nieuwe opvangsysteem overbelasting van het riool.

Onder de grond is nu 490 vierkante meter aan Bufferblocks geplaatst. Het zuiveringssysteem wordt nog aangelegd; daarmee start de aannemer in januari. De werkzaamheden aan het voorplein zullen rond het voorjaar van 2021 worden afgerond.

Naar een circulair watersysteem
Het blijft niet bij deze maatregel. “Diergaarde Blijdorp heeft de ambitie om toe te werken naar een volledig circulair watersysteem”, zegt Schwidder. Waarom is deze proeftuin eigenlijk interessant voor TU Delft? “Het is een echte omgeving, maar eentje die wel is afgeschermd van de stad. Dat maakt het gemakkelijker om nieuwe oplossingen te testen, omdat risico’s kleiner zijn. Want in de praktijk gebeuren er toch altijd dingen die je niet helemaal had voorzien. Het is daarmee ook een heel leuke plek voor onze studenten om experimenten en onderzoek te doen.”

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam hebben financieel bijgedragen aan de aanleg van het regenopvangsysteem. Schwidder: “Het is voor hen een mooie showcase. Blijdorp trekt in een normaal jaar 1,7 miljoen bezoekers uit alle lagen van de bevolking. Er worden ook veel mensen bereikt die nog niet zo met natuurbehoud en water bezig zijn. Wij zijn nu samen aan het kijken naar de educatieve invulling en denken onder meer aan blauwe klinkers en leuke interactieve presentaties op het plein. Mogelijk kunnen bezoekers straks ook iets meenemen om thuis wat aan klimaatadaptatie te doen, zoals een Blijdorp-regenton.”

Dat Diergaarde Blijdorp in het begin niet goed op de hoogte was van het waterverbruik, is volgens Schwidder geen uitzondering. “Ik merk in gesprekken met bedrijven en organisaties dat dit veel vaker voorkomt. Het is niet altijd onwil maar soms ook onwetendheid dat ze niets doen aan verduurzaming en klimaatadaptatie. Als mensen onze proeftuinen bezoeken en zien welke innovatieve oplossingen mogelijk zijn en wat daarmee kan worden bespaard, zijn ze dikwijls meteen enthousiast.”


MEER INFORMATIE
Diergaarde Blijdorp over het klimaatbestendig voorplein
Website van innovatieprogramma VPdelta
H2O-bericht: de WaterStraat nog vier jaar open
H2O-bericht: Field Factors wint Urban Water Challenge
H2O-bericht: eerste toepassing Bufferblocks

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.