secundair logo knw 1

De toenemende economische en politieke polarisatie is catastrofaal voor de aanpak van de klimaatcrisis. Daarvoor waarschuwt het Global Risks Report 2020 in de aanloop naar het World Economic Forum in Davos. Voor het eerst hebben alle vijf ‘meest waarschijnlijke’ wereldwijde risico’s te maken met het milieu. 

Wereldleiders, bedrijven en beleidsmakers moeten meer dan ooit samenwerken om de ernstige bedreigingen voor ons klimaat, onze leefomgeving, de volksgezondheid en technologische systemen een halt toe te roepen, aldus de vijftiende editie van het rapport.

Dat is gebaseerd op een enquête onder ruim 750 internationale experts en besluitvormers. Van hen zegt 78 procent te verwachten dat de economische confrontaties en binnenlandse politieke polarisatie in 2020 zullen toenemen, terwijl de wereld in brand staat.

''Het politieke landschap is gepolariseerd, de zeespiegel stijgt en de klimaatbranden woeden. Dit is het jaar waarin wereldleiders de handen in elkaar moeten slaan met alle sectoren uit de maatschappij om onze samenwerkingssystemen te herstellen en te versterken, niet alleen voor voordelen op de korte termijn maar ook om diepgaande risico's aan te pakken”, zei voorzitter Borge Brende van het World Economic Forum gisteren bij de presentatie van het rapport.

Top vijf
In de top vijf van meest waarschijnlijke risico’s in de komende tien jaar zetten de respondenten extreme weersomstandigheden als overstromingen en stormen bovenaan. Als tweede noemen zij ‘dat wij er niet in slagen de klimaatverandering te beperken en ons aan te passen’.

Dan volgen grote natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en geomagnetische stormen (3), een groot verlies van biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen (4) en door de mens veroorzaakte milieuschade en milieurampen (5).

Gevraagd naar de ernst van de impact noemen de respondenten als eerste dat wij er niet in slagen de klimaatverandering te beperken en ons aan te passen. Vervolgens vrezen zij massavernietigingswapens (2), een groot verlies van biodiversiteit en ineenstorting van ecosystemen (3), extreme weersomstandigheden (4) en tot slot watercrises (5).

Die laatste stonden in 2019 nog op de vierde plaats, in 2015 stonden ze zelfs op één. Waterschaarste treft nu al een kwart van de wereldbevolking en zal alleen nog maar toenemen, is de verwachting.

Jongeren
Het rapport constateert ook dat jongere generaties nog meer verontrust zijn over de toestand van de aarde. Respondenten die geboren zijn na 1980 schatten de milieurisico’s hoger in dan de andere, zo blijkt. Van deze groep is bijna 90 procent van mening dat extreme hittegolven, de vernietiging van ecosystemen en de impact van vervuiling op onze gezondheid in 2020 erger zullen worden. Van de oudere generaties deelt respectievelijk 77 procent, 76 procent en 67 procent die mening.

Het Global Risks Report maakt deel uit van het Global Risks Initiative, dat belanghebbenden samenbrengt om duurzame, geïntegreerde oplossingen te bedenken voor ’s werelds meest dringende uitdagingen.

Het vijftigste World Economic Forum wordt van 21 tot en met 24 januari gehouden in het Zwitserse Davos.

 

MEER INFORMATIE
Global Risks Report 2020
Bericht over het rapport van 2018

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.