secundair logo knw 1

De rode Amerikaanse rivierkreeft is op veel plekken te vinden I foto: Luc Hoogenstein / Wikimedia Commons

Martijn Schiphouwer heeft de kreeften-challenge van het Hoogheemraadschap van Delfland gewonnen. Hij bedacht de kreeftenbox waarmee exotische kreeften kunnen worden gevangen zonder dat dit tot ongewenste bijvangsten leidt.

Uitheemse kreeftensoorten en dan vooral de rode Amerikaanse rivierkreeften leveren waterschappen kopzorgen op. Op veel plekken in Nederland zorgen deze dieren voor schade aan de waternatuur. Daarom schreef het Hoogheemraadschap van Delfland een challenge uit op het innovatieplatform Winnovatie van de waterschappen: hoe ziet het ideale vangtuig eruit voor het effectief wegvangen van exotische rivierkreeften met zo min mogelijk bijvangst?

Martijn SchiphouwerMartijn Schiphouwer

De respons was groot; er werden 134 ideeën ingediend. De jury was het meest enthousiast over de kreeftenbox van Martijn Schiphouwer. De visonderzoeker bij Ravon won daarmee de hoofdprijs van duizend euro. Hij voelde zich getriggerd om mee te doen aan de wedstrijd, omdat hij in zijn jeugdjaren al op diverse manieren kreeften ving.

Veel ontwerpmogelijkheden
Schiphouwer omschrijft het principe van zijn vinding als eenvoudig. Ook zijn er talloze ontwerpmogelijkheden. “De kreeftenbox is een vangtuig waarbij kreeften, aangetrokken door aas, tegen een helling oplopen en door een gat in de bovenkant toegang hebben. Kreeften kunnen dankzij hun kleine schaartjes aan iedere poot goed klimmen, echter ondersteboven over een glad oppervlak lopen is onmogelijk. De wanden en het plafond van de box zijn glad, dit verhindert de kreeften uit de val te klimmen.”

De jury laat weten enthousiast te zijn en spreekt van een goed doordacht en uitgewerkt idee. “Een sterk punt van het ontwerp is dat het zowel de kleine als de grote kreeften kan vangen en dat bijvangst er ook weer makkelijk uit kan. Een klein nadeel is dat het met lokaas werkt. Dit model is eenvoudig, makkelijk te stapelen en te vervoeren.”

Nog twee prijzen
Er zijn nog twee prijzen door de jury uitgedeeld. Jeroen Verhoeff werd runner-up met de kreeftenkrat. Dit is een val waarmee kreeften vooral in de nacht naar de bodem van een grote bak worden gelokt en daarna overdag door natuurlijke roofdieren van bovenaf eruit worden gepikt. De derde plaats ging naar Mathijn Speelman. Hij bedacht de kreeftenfuik waaruit een kreeft niet meer kan ontsnappen. 
Alle inzendingen zijn opgenomen in een inspiratieboek.

Delfland wil nu in samenwerking van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het vangtuig voor de kreeften gaan ontwikkelen. Om tot een aantal prototypes te komen, organiseert het hoogheemraadschap een hackaton waarbij de winnende ideeën uit de challenge een belangrijke rol spelen. De prototypes worden getest in de proefsloten van Wageningen University & Research. Daarna volgt er een pilot met het intensief afvangen van exotische rivierkreeften op een aantal locaties in het werkgebied van Delfland.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op uitslag op site Winnovatie
Inspiratieboek met alle inzendingen
H2O Actueel over start van challenge

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.