Kinderen en volwassenen kunnen tijdens de net gestarte editie van de Week van Ons Water ‘ouderwets’ deelnemen aan fysieke activiteiten. Zoals op de allereerste Laarzendag in het DeltaNL-gebied op 14 mei. Hierbij is aandacht voor droge voeten en meer biodiversiteit.
Vanwege de coronamaatregelen was het sinds het voorjaar van 2020 behelpen met de Week van Ons Water die jaarlijks twee keer plaatsvindt. Maar na enkele beperkte digitale edities zijn er nu weer allerlei fysieke activiteiten voor grote groepen georganiseerd, al is nog niet helemaal het vroegere niveau bereikt. Het evenement is afgelopen zondag begonnen en duurt tot en met 15 mei.
Veel aandacht voor waterkwaliteit
Voor jong en oud is op veel plekken in het land wel wat te doen. In de agenda staan nu 177 activiteiten, zoals boot-, fiets- en wandeltochten, acties voor het vangen van waterdiertjes in stadsvijvers en speciale tentoonstellingen in musea. Een centraal thema ontbreekt, maar volgens de organisatie worden in het voorjaar traditiegetrouw meer projecten rond waterkwaliteit en meer buitenexcursies georganiseerd dan in het najaar.
De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Het doel is Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water.
Ontdekkingstocht op laarzen
Een hoogtepunt belooft de allereerste Laarzendag te worden. Op zaterdag 14 mei zijn er tal van excursies en andere activiteiten in het NLDelta-gebied dat zich uitstrekt van Slot Loevestein via de Biesbosch tot de Voordelta achter de Haringvlietsluizen. Hierbij staat de schijnwerper op het belang van droge voeten en meer biodiversiteit.
De initiatiefnemers mikken erop dat minstens zesduizend mensen deze kans aangrijpen om op hun laarzen het bijzondere gebied te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een avontuurlijke weidewandeling, een vleermuisexcursie of deelname aan een kampioenschap waterspatten. Ook is er nog een bewonerswedstrijd. Wie het beste duurzame idee voor meer natuur in de eigen omgeving instuurt, wordt beloond met de Gouden Laars.
Open weekend van molens en gemalen
De Week van Ons Water valt samen met een aantal campagnes. Zo viert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) sinds maart dat er in de regio Utrecht al 900 jaar georganiseerd waterbeheer aanwezig is. Momenteel loopt de campagne Wat zou je doen met een ton? Hierbij kunnen inwoners originele oplossingen inzenden voor het gebruik van water dat in een regenton is opgevangen. Het hoogheemraadschap deelt zestig regentonnen met een toepasselijk gedicht erop uit als prijzen. Een andere activiteit van HDSR is de expositie Water! Vriend of vijand? in Het Utrechts Archief.
In het weekend van 14 en 15 mei wordt de Nationale Molen- en Gemalendag gehouden. Dan gaan de deuren van honderden molens en zo’n twintig gemalen open. Bij deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water zijn ook diverse activiteiten aangemeld rondom het thema Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Voorbeelden zijn een tegelactie in Hendrik-Ido-Ambacht (als onderdeel van het NK Tegelwippen) en een workshop Afkoppelkunst in Rotterdam over het afkoppelen van de eigen regenpijp.
MEER INFORMATIE
Overzicht van activiteiten op site Ons Water
Informatie over Laarzendag op 14 mei
H2O Actueel: viering HDSR van 900 jaar waterbeheer
H2O Actueel: start van NK Tegelwippen