Vanochtend (2 november) is op Marken de grootschalige crisisoefening Waterwolf van start gegaan. Donderdagmiddag is het eiland zelfs ‘overstroomd’.
Honderd jaar geleden was er een watersnoodramp in Noord-Holland. Die kostte op Marken aan zestien mensen het leven. Is het weer zover? Nee, maar tijdens de tweedaagse oefening Waterwolf wordt wel nagebootst wat de gevolgen van een dijkdoorbraak zijn.
Woensdag en donderdag staat de dreiging van een overstroming centraal. Er wordt gedaan alsof het dorp moet worden ontruimd. Daarbij moeten duizend inwoners huis en haard verlaten. Morgenmiddag staat Marken onder water. De bewoners die nog zijn achtergebleven, worden over het water in veiligheid gebracht.
Het doel is om na te gaan of alle hulpdiensten en overheidsinstanties goed zijn voorbereid op een dijkdoorbraak. Hoe verloopt de samenwerking onderling en met inwoners? Er zijn achthonderd deelnemers. Ook worden tien defensievoertuigen en twintig brandweerwagens ingezet.
Met de crisisoefening Waterwolf wordt het Coördinatieplan Waterveiligheid Marken in de praktijk getest. Hierin hebben Rijkswaterstaat, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, gemeente Waterland en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland afspraken gemaakt over allerlei maatregelen om overstromingen te voorkomen en de gevolgen van een eventuele overstroming te beperken.
Het Noordhollands Dagblad houdt een liveblog bij over de watersnood op Marken en Omroep NH heeft een livestream op internet.