De combinatie Mekante Diek, een samenwerking tussen Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer, gaat de dijk tussen Tiel en Waardenburg versterken. Waterschap Rivierenland heeft de klus die eind 2026 klaar moet zijn, aan de aannemerscombinatie gegund.
Het dijktraject is volgens de normering uit 2017 over bijna 20 kilometer afgekeurd. Het gaat dan met name om de stabiliteit en piping en in beperkte mate om hoogte. De afgekeurde dijktrajecten liggen dicht bij bebouwde kernen.
De vrij smalle Waaldijk geldt als bijzonder en complex met als kenmerken de natuur aan de buitenzijde en de hoge cultuurhistorische waarde. De uitdaging is, aldus het projectenboek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, om met de versterking van de dijk recht te doen aan ‘de bijzondere waarde’.
Wat het werk ook complex maakt is de ondergrond van de dijk langs de Waal. In het verleden zijn diverse bochten en meanders afgesneden door de rivier zelf, schrijft bodemonderzoekbureau Fugro dat het grondonderzoek voor de versterking doet. "Hierdoor ligt de dijk niet overal op de oorspronkelijke oeverwallen. De ondergrond van de dijk is daarmee zeer divers van aard, soms op zeer korte afstand, waardoor het versterken van de dijk om te voldoen aan de nieuwe wettelijke normen voor de waterveiligheid een complexe opdracht is.”
In de tweede helft van dit jaar beginnen Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer met waterschap Rivierenland aan de ontwerpfase van het project. In 2023 zal de combinatie starten met de uitvoering, waarna de versterkte dijk in oktober 2026 klaar moet zijn. De aannemerscombinatie Mekante Diek zet ‘het zoeken naar duurzame oplossingen’ centraal, zo schrijft het. Zo wordt zo veel mogelijk ingezet op transporten over water. “Hierdoor ondervindt de omgeving minder hinder tijdens de uitvoering.”
In de meerjarenbegroting heeft het waterschap tot en met 2025 opgeteld 264 miljoen euro uitgetrokken voor de versterking van de dijk. Daarvan komt 90 procent voor rekening van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
MEER INFORMATIE
Dijkversterking Tiel-Waardenburg gaat door dankzij 3D en videobellen