secundair logo knw 1

De Waaldijk | Foto Waterschap Rivierenland

De combinatie Mekante Diek, een samenwerking tussen Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer, gaat de dijk tussen Tiel en Waardenburg versterken. Waterschap Rivierenland heeft de klus die eind 2026 klaar moet zijn, aan de aannemerscombinatie gegund.

Het dijktraject is volgens de normering uit 2017 over bijna 20 kilometer afgekeurd. Het gaat dan met name om de stabiliteit en piping en in beperkte mate om hoogte. De afgekeurde dijktrajecten liggen dicht bij bebouwde kernen.

De vrij smalle Waaldijk geldt als bijzonder en complex met als kenmerken de natuur aan de buitenzijde en de hoge cultuurhistorische waarde. De uitdaging is, aldus het projectenboek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, om met de versterking van de dijk recht te doen aan ‘de bijzondere waarde’.

Wat het werk ook complex maakt is de ondergrond van de dijk langs de Waal. In het verleden zijn diverse bochten en meanders afgesneden door de rivier zelf, schrijft bodemonderzoekbureau Fugro dat het grondonderzoek voor de versterking doet. "Hierdoor ligt de dijk niet overal op de oorspronkelijke oeverwallen. De ondergrond van de dijk is daarmee zeer divers van aard, soms op zeer korte afstand, waardoor het versterken van de dijk om te voldoen aan de nieuwe wettelijke normen voor de waterveiligheid een complexe opdracht is.”

In de tweede helft van dit jaar beginnen Ploegam, Van Oord en Dura Vermeer met waterschap Rivierenland aan de ontwerpfase van het project. In 2023 zal de combinatie starten met de uitvoering, waarna de versterkte dijk in oktober 2026 klaar moet zijn. De aannemerscombinatie Mekante Diek zet ‘het zoeken naar duurzame oplossingen’ centraal, zo schrijft het. Zo wordt zo veel mogelijk ingezet op transporten over water. “Hierdoor ondervindt de omgeving minder hinder tijdens de uitvoering.”

In de meerjarenbegroting heeft het waterschap tot en met 2025 opgeteld 264 miljoen euro uitgetrokken voor de versterking van de dijk. Daarvan komt 90 procent voor rekening van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

 

MEER INFORMATIE
Dijkversterking Tiel-Waardenburg gaat door dankzij 3D en videobellen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?