secundair logo knw 1

Minister Van Nieuwenhuizen op werkbezoek in droog Twente | Foto Vechtstromen

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen wil 100 miljoen euro extra vrijmaken uit het Deltafonds om Nederland beter te wapenen tegen de droogte. De bewindsvrouw heeft daar vandaag een brief over gestuurd naar de Tweede Kamer. Het beschikbaar stellen van extra geld kondigde de minister vanmorgen aan tijdens een bezoek aan Twente waar ze zich liet voorlichten over de verdroging van het gebied in het oosten.

Met 100 miljoen euro extra, komt er in totaal 250 miljoen euro vrij uit het Deltafonds voor de droogteaanpak in de komende jaren, schrijft de minister. Het geld wordt beschikbaar gesteld in het kader van de tweede fase van het Deltaprogramma Zoetwater (2022-2027). De 250 miljoen euro wordt aangevuld met ongeveer 550 miljoen euro 'vanuit de regio' (waterschappen, provincies, drinkwaterbedrijven), zodat er bij elkaar zo’n 800 miljoen euro beschikbaar is voor noodzakelijke aanpassingen, schrijft de minister aan de Kamer.

Met die aanpassingen bedoelt Van Nieuwenhuizen onder meer "het verbeteren van de doorvoer van de Krimpenerwaard en het beperken van externe verzilting bij de Afsluitdijk, maar ook voor innovatieve projecten zoals experimenteren met natte teelten op natte gronden, het verbeteren van de bodemstructuur van kleigronden en de teelt van zouttolerante gewassen onderzoeken in Noord-Nederland". In de kansrijke maatregelen voor de tweede fase van Deltaprogramma noemt de minister ook hergebruik van effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties in Noord- en West- Nederland en de Zuidwestelijke Delta. 

Record
Het is nu voor het derde jaar op rij extreem droog, aldus de minister. "Dit jaar hebben we weer een record gebroken: het grootste neerslagtekort op 1 juni ooit gemeten. In delen van het land, en met name in het oosten en zuiden, dreigt door de aanhoudende droogte opnieuw een watertekort.”

Vanochtend nam de bewindsvrouw zelf poolshoogte in het oosten. Ze werd door dijkgraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen bijgepraat tijdens een bezoek aan de Springendalsebeek in Hezingen. Ook werd het Reggedal in Hellendoorn bezocht.

De waterschappen trekken aan de bel bij de minister omdat in Overijssel en ook de Achterhoek het tekort aan zoet water nijpend wordt. De ernst van de problemen werd afgelopen pinksterweekend duidelijk toen drinkwaterbedrijf Vitens in een aantal gemeenten de drinkwatervoorziening in gevaar zag komen. 

De plaatsen waar de waterdruk afnam, lagen veelal op de hoger gelegen zandgronden in het oosten, zoals Enschede, Hof van Twente, Luttemerberg, Lemelerveld en Dinkelland. De problemen werden veroorzaakt door extreem hoog watergebruik in het Pinksterweekend en (structureel) de droogte.  

Nieuwe normaal
Dijkgraaf Kuks zei dat er ook in het watergebruik toegewerkt moet worden naar het 'nieuwe normaal'. Hij riep op tot een meer landelijke sturing op de beschikbaarheid van water en tot een bewuster gebruik van water.

Kuks: “Als het weken achter elkaar niet regent, is er simpelweg te weinig zoetwater in Oost Nederland. We moeten het dan doen met het water dat nog over is. Niet alles is dan meer mogelijk. We zullen kritischer moeten kijken naar de functies die veel water nodig hebben en het water eerlijker moeten verdelen. We zullen anders met water om moeten gaan.” Hij noemde als voorbeeld de bloemen- en bomenteelt, sectoren waarin het waterverbruik hoog ligt.

Van Nieuwenhuizen maakte een vergelijking met 2018, toen in de droge zomer schepen met zoet water klaarlagen om de drinkwaterproductie van het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN veilig te stellen, een maatregel die bijna moest worden toegepast omdat het water in het IJsselmeer bij het innamepunt in Andijk te zout dreigde te worden voor de drinkwaterproductie. Het kan nu zover komen dat boeren niet meer alle gewassen mogen beregenen, zei ze.

 

Update 04/06 17:20 uur: bericht aangevuld met informatie uit de Kamerbrief van de minister over extra geld voor droogte.

MEER INFORMATIE
H2O-bericht Vitens kan watervraag niet meer aan en roept op tot zuinig watergebruik
PDF Kamerbrief 'Extra ambitie Deltaprogramma Zoetwater'
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.