secundair logo knw 1

Het storten van granuliet in de natuurplas Over de Maas is volgens de regels gegaan. De stof is niet schadelijk voor het milieu. Desalniettemin zal om de onrust onder omwonenden weg te nemen een review worden uitgevoerd naar de milieukwaliteit van granuliet. Dat schrijven de ministers Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) en Cora van Nieuwenhuijzen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. 
 

Het schrijven van de bewindsvrouwen volgt op berichtgeving in de media (Zembla, de Volkskrant) vorige maand over het storten van 100.000 ton granuliet, dat gold als bouwstof waaraan een chemische stof was toegevoegd. Het restproduct was afkomstig van het bedrijf Bontrup in Amsterdam en kwam vrij bij de verwerking van graniet, dat gebruikt wordt voor de aanleg van asfaltwegen. 

Ambtenaren van Rijkswaterstaat gaven aanvankelijk geen toestemming voor storten in de natuurplas, maar na bemoeienis van de top van de dienst werd de aangevraagde vergunning alsnog verleend, aldus de berichtgeving in genoemde media, die spraken over ‘een illegale afvaldump’.

De berichtgeving leidde tot ophef. Zo drong de gemeente West Maas en Waal er bij minister Van Nieuwenhuizen op aan de storting per direct te stoppen. In een reactie wees de vereniging van rivierwaterbedrijven RIWA erop dat de natuurplas in open verbinding staat met de Maas en verontreinigde stoffen zich kunnen verspreiden in het watersysteem.

Uitleg
De berichtgeving leidde ook tot Kamervragen met daarin het verzoek tot uitleg over de gang van zaken. De ministers schrijven nu dat Rijkswaterstaat in 2019 en 2020 twee onderzoeken heeft laten doen naar de kwaliteit van het granuliet. Uit de bemonstering bleek dat het materiaal voldeed aan de eisen van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Ook werden er geen afbraakproducten van flocculant aangetoond, schrijven de ministers.
 

De onderzoeken in 2019 en 2020 leidden tot de conclusie dat het toepassen van granuliet geen schadelijke gevolgen heeft voor de milieukwaliteit en de leefomgeving, aldus de Kamerbrief. Daarmee is de kous niet af, want de bewindsvrouwen laten een ‘review’ uitvoeren om de onrust bij omwonenden weg te nemen. Dat onderzoek naar de milieukwaliteit van granuliet zal in overleg met de provincie en de gemeente door een bureau worden gedaan dat tot dusverre niet bij de kwestie was betrokken.

Het te storten materiaal mag volgens het Besluit bodemkwaliteit overigens ‘licht verontreinigd’ zijn, dit om het mogelijk te maken materialen als grond en baggerspecie te hergebruiken op land of in oppervlaktewater. De uitleg daarbij is dat dit in lijn is met de doelstellingen van de circulaire economie. Voor hergebruik geldt wel een ‘strikte normering’, zoals vastgesteld in het Bbk.

Drie categorieën

Dit besluit kent drie categorieën, te weten grond, baggerspecie en bouwstof en ongeacht de kwalificatie moeten deze voldoen aan de eisen uit het Bbk. Voor grond en baggerspecie enerzijds en bouwstof anderzijds gelden wel verschillende eisen. Om te bepalen tot welke categorie een stof behoort is het niet van belang wat herkomst van het materiaal is en of het van natuurlijke oorsprong is, aldus de brief. “Zo worden onder het Besluit Bodemkwaliteit bentoniet, boorgruis, riool-, kolken- en gemalen slib en veegzand (RKGV) als grond gekwalificeerd.”

Volgens de Kamerbrief ontstond er binnen Rijkswaterstaat toch ‘een inhoudelijke discussie’ over de vraag hoe het granuliet moest worden aangemerkt, als ‘grond’ of als ‘bouwstof’, een dispuut dat maanden duurde en waaraan het directoraat Milieu en Internationaal, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en op enig moment ook oud-minister Halbe Zijlstra bijdragen leverden. In de uiteindelijke besluitvorming bleef granuliet gekwalificeerd als ‘grond’. Er waren geen ‘inhoudelijk zwaarwegende argumenten’ om daarvan af te wijken, aldus de ministers. 

Ook voerde de top geen druk uit op de verantwoordelijke dienst om dit besluit te accepteren en aan te houden, schrijven de ministers die daarmee de uitzending van Zembla weerspreken, waarin werd gesteld dat de top van RWS wel oneigenlijke druk heeft uitgeoefend.

 

VERONDIEPEN MET GRANULIET
granuliet kern en leeflaag    Granuliet (BBK vulmateriaal) kern en leeflaag | Beeld project Over de Maas
Over de Maas is een private zandwin- en natuurontwikkelingsproject in de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel in de gemeente West Maas en Waal.
Granuliet is in de natuurplas gestort voor het stimuleren van natuurontwikkeling en stabilisatie van de oevers, zoals vaker gebeurt bij diepe zandwinplassen.
Over het granuliet in de natuurplas wordt een leeflaag aangebracht bestaande uit schrale grond of zand.
Na oplevering van het project, uiterlijk eind 2021, gaat Natuurmonumenten het natuurgebied beheren.

 

MEER INFORMATIE
Kamerbrief en bewijsstukken

H2O-artikel: 'Rijkswaterstaat maakte ‘afvaldump’ in natuurplas Alphen mogelijk'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.