Nederland heeft vrijdag met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) een voorstel ingediend om per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) te beperken in het kader van REACH, de chemicaliënverordening van de Europese Unie. Het restrictieverzoek moet de opmaat zijn tot een verbod op gebruik en productie van de stoffen.
De afgelopen drie jaar hebben de vijf landen onderzoek gedaan naar verschillende per- en polyfluoralkylstoffen, de toepassingen ervan en de risico's die ze kunnen opleveren voor mens en milieu. Dit met het doel om een Europees verbod op PFAS te bewerkstellingen. Met een verbod wordt PFAS in alle niet-essentiële toepassingen verboden.
Met het indienen van het restrictieverzoek is de eerste stap gezet. Op 7 februari geven de vijf landen een toelichting op de documenten die dan worden gepubliceerd.
Stapsgewijs
Daarna wordt het verzoek stapsgewijs behandeld. Naast een openbare raadpleging door ECHA onder onder meer bedrijven, overheden en organisaties, zullen de wetenschappelijke comités voor risicobeoordeling (RAC) en sociaal-economische analyse (SEAC) het verzoek beoordelen. De wetenschappelijk evaluatie moet binnen twaalf maanden afgerond zijn, overeenkomstig REACH, maar ECHA houdt er rekening mee dat de adviezen later komen gezien de complexiteit van het verzoek.
Als de adviezen klaar zijn, formuleert Europese Commissie een definitief voorstel waar de lidstaten een besluit over nemen. Als het verzoek van de vijf lidstaten uitmondt in een verbod dan zou dat het grootste stoffenverbod ooit zijn in Europa, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
PFAS is de verzamelnaam voor meer dan zesduizend chemische stoffen, die van nature niet in het milieu voorkomen en niet of nauwelijks afbreken. Zij kunnen schadelijke effecten hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu.
Mensen krijgen PFAS-stoffen op verschillende manieren binnen (voedsel, drinkwater, consumentenproducten, lucht). In Nederland krijgen mensen nu via voedsel én drinkwater samen al meer PFAS-stoffen binnen dan de gezondheidskundige grenswaarde die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in 2020 heeft bepaald.
Aanvulling 7 februari
ECHA heeft nu het restrictievoorstel van de vijf lidstaten gepubliceerd; zie het bericht van het agentschap. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft deze toelichting.
LEES OOK
H2O Actueel: RIVM: drinkwater bevat vaak te hoge concentraties PFAS
H2O Actueel: Onderzoek: nog heel wat onbekende bronnen van PFAS