De hele Nederlandse kust is superstormproof. In Zeeuws-Vlaanderen werd vandaag de laatste zwakke schakel in het kustgebied opgeleverd door minister Schultz van Haegen.
Het project is ruim binnen de gestelde termijn (20 jaar) en het budget (circa 600 miljoen euro) afgerond.
In 2003 zijn negen kustgebieden – verdeeld over de hele lengte van de Noordzeekust - geïdentificeerd die niet voldeden aan de wettelijke beschermingseisen. Uit een plan om die negen duin- en dijkgebieden te versterken, ontstond het initiatief om in die gebieden ook de natuur en recreatie te stimuleren. "Nederland is nu niet alleen veiliger, maar ook mooier", zegt Roeland Hillen, directeur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en coördinator van het landelijke programma.
Het beschermingsprogramma werd gefinancierd door het Rijk, met een bijdrage van de verzamelde waterschappen. De werkzaamheden aan de afzonderlijke zwakke schakels werden uitgevoerd door de verantwoordelijke waterschappen. "Er zijn lokale fondsen gebruikt om een extra dimensie toe te voegen aan de bestaande omgeving – denk aan de opgeknapte boulevard van Scheveningen, de parkeergarage onder het duingebied in Katwijk en de zeewaarts van de bestaande kering aangebrachte dijk van de Hondsbossche Zeewering."
De geslaagde samenwerking tussen de rijksoverheid, de waterschappen en regionale partijen als gemeenten en provincies, maakt het volgens Hillen zo'n bijzonder project. "Deze nieuwe zeeweringen drukken de komende 50 jaar hun stempel op het Nederlandse landschap. Door op tijd om tafel te gaan met de regionale partijen, zijn we er in geslaagd om niet alleen tot praktische, maar ook tot hele mooie oplossingen te komen."
Hoewel de Nederlandse kust volgens alle rekenmodellen nu vijftig jaar veilig is, blijft bescherming tegen hoogwater een continue proces. "100 procent veiligheid bestaat niet. Deze fase van het hoogwaterbeschermingsprogramma wordt in 2017 afgerond. In de vervolgfase zal de nadruk liggen op versterking van de rivierdijken."