secundair logo knw 1

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gaat NEN 6254 actualiseren. Deze norm richt zich op de detectie en kwantificering van Legionella pneumophila gebaseerd op kwantitatieve polymerase chain reaction (qPCR). NEN zoekt nieuwe experts die willen bijdragen aan de actualisering.

Legionellabacteriën komen van nature voor in water en bodem, veelal in lage concentraties. In waterinstallaties waar gebruik wordt gemaakt van drink- of proceswater, zoals leidingwaterinstallaties en natte koeltorens, komen soms hogere concentraties voor. Blootstelling aan legionellabacteriën vindt plaats doordat water wordt verneveld.

Herziening van NEN 6254 is nodig vanwege verschillende recente ontwikkelingen, schrijft het instituut op basis van een besluit van de normsubcommissie ‘Microbiologische parameters’. Deze subcommissie telt zo’n 15 leden en is onderdeel van de overkoepelende normcommissie 'Milieukwaliteit'.

NEN 6254+C1 beschrijft een methode voor het detecteren en kwantificeren van Legionella pneumophila in water met kwantitatieve polymerase chain reaction (qPCR), ook wel realtime-PCR genoemd. Dit is een geavanceerde laboratoriumtechniek die wordt gebruikt om specifieke DNA-moleculen te amplificeren en tegelijkertijd te kwantificeren.

Vanwege de brede toepasbaarheid van NEN 6254 is het van belang om regelmatig te toetsen of de norm nog in lijn is met de dagelijkse praktijk in laboratoria en (inter)nationale richtlijnen, aldus het instituut. NEN 6254 zal daarom worden bijgesteld en in overeenstemming gebracht met de volgende internationale normen, schrijft het normalisatie instituut:

  • ISO/CD TS 16099 ‘Water quality – Polymerase chain reaction (PCR) for the detection and quantification of microorganisms and viruses – General requirements, quality assurance and validation’;
  • ISO/TS 12869 ‘Water quality - Detection and quantification of Legionella spp. and/or Legionella pneumophila by concentration and genic amplification by quantitative polymerase chain reaction (qPCR)’.

NEN zoekt nieuwe experts die willen bijdragen aan herziening van de norm. Belanghebbenden kunnen dat doen door lid te worden van de normsubcommissie ‘Microbiologische parameters’. Dat moet voor 1 oktober gebeuren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.