Het RIVM heeft een online screeningstool ontwikkeld voor chemische stoffen die persistent, mobiel en toxisch (PMT) zijn. De screening kan vergunningverleners helpen bij het beoordelen van afvalwaterlozingen en drinkwaterbedrijven bij het beoordelen van de waterkwaliteit.
De PMT screeningstool is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een belangrijke eerste stap om de uitstoot van PMT-stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook kan bij een incident met chemische stoffen in water met behulp van de tool een eerste inschatting worden gemaakt van het belang van maatregelen.
Het RIVM keek naar chemische stoffen die niet afbreken (persistent), zich gemakkelijk verspreiden in water (mobiel) en giftig zijn voor mens en milieu (toxisch). Het is lastig om zulke stoffen uit het water te zuiveren. Tevens hopen zij zich op de lange duur op in het milieu en vormen daarmee een potentieel gezondheidsrisico.
Meer dan 6.000 stoffen beoordeeld
De screeningstool bevat de resultaten van meer dan 6.000 stoffen die momenteel zijn beoordeeld. Een chemische stof kan tussen 0 en 1 scoren.
In de tool wordt een onderscheid gemaakt tussen drie scores bij de screening:
- Score van 0 tot 0,33: laag tot gemiddeld P, M en/of T potentieel.
- Score van 0,33 tot 0,50: hoog P, M en/of T potentieel.
- Score van 0,50 tot 1,00: zeer hoog P, M en/of T potentieel.
Eerste signaal
Een score van 0,33 of hoger is een eerste signaal dat de stof mogelijk zorgwekkend is, aldus het RIVM. Dan is verder onderzoek nodig. Dit kan al het geval zijn als stoffen twee van de drie PMT-eigenschappen hebben.
Een lage score betekent niet dat een chemische stof helemaal niet zorgwekkend is. Ook kunnen andere eigenschappen slecht zijn voor het milieu of de gezondheid. Het RIVM noemt als voorbeelden stoffen met kankerverwekkende eigenschappen die niet persistent en/of mobiel zijn en stoffen die bioaccumulerend in plaats van mobiel zijn. Daarvoor is een andere beoordeling nodig.
Het RIVM presenteert de nieuwe tool in een webinar op woensdag 25 oktober om 14.00 uur. Aanmelden kan via deze link.
LEES OOK
H2O Actueel: Risicotoolbox Grondwater van RIVM