secundair logo knw 1

De Eerste Kamer stemde 29 november in met de initiatiefwet geborgde zetels

De Nederlandse Vereniging van Waterschapsbestuurders namens Bedrijven (NVWB) wil middels een kort geding tegen de Staat voorkomen dat de initiatiefwet geborgde zetels de komende waterschapsverkiezing al in werking treedt. Volgens de vereniging wordt het passief kiesrecht geschonden als dat wel gebeurt.

Het kort geding dient donderdag 15 december om 10 uur. De NVWB brengt in dat de bestuurders en kandidaten die voor de bedrijven mee zouden doen aan de waterschapsverkiezing niet in de gelegenheid zijn zich alsnog via politieke partijen kandidaat te stellen. Daarom moet met de inwerkingtreding van de wet nog 4 jaar worden gewacht, aldus NVWB.

De initiatiefwet van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) richt zich op een verdere democratisering van de waterschappen. Volgens de initiatiefwet, die 29 november werd aangenomen door de Eerste Kamer, raken de bedrijven hun geborgde zetels kwijt in het algemeen bestuur van het waterschap. De categorieën Landbouw en Natuur houden wel elk twee geborgde zetels.

Het is nog niet duidelijk of de wet tijdig in werking treedt voor de komende waterschapsverkiezingen maart volgend jaar. De kritieke datum is 19 december, de dag waarop volgens de kieswet politieke groeperingen moeten zijn geregistreerd bij het centrale stembureau. Voor die datum moet de wet in het Staatsblad zijn gepubliceerd. Dat is nog niet gebeurd, wel heeft de ministerraad de wet inmiddels bekrachtigd. Het volgende station is de koning die zijn handtekening onder de initiatiefwet moet zetten.

De NVWB wil een en ander niet afwachten en vraagt de rechter een voorlopige voorziening te treffen, zodat de wet pas in werking treedt bij de verkiezingen in 2027. De NVWB stelt daarbij dat het passief kiesrecht bechermd moet worden. De rechter heeft daartoe de mogelijkheid op grond van mensenrechtverdragen, aldus de NVWB.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.