Alle waterbeheerders geven jaarlijks data door voor de beoordeling van de waterkwaliteit. Deze data worden onder andere gebruikt in beleidsevaluatie en door Deltares opgenomen in de online tool KRW-NUTrend. Deze applicatie is nu vernieuwd en uitgebreid.
De in 2020 opgezette tool KRW-NUTrend biedt waterbeheerders inzicht in de nutriëntensituatie in de ruim 700 waterlichamen in Nederland die onder de Kaderrichtlijn Water vallen. Per monitoringslocatie, waterbeheerder en stroomgebied wordt de ontwikkeling van de waterkwaliteit sinds 1990 getoond. De tool kent drie onderdelen: toestand, trends en concentraties. Daarin onder andere informatie over stikstof, fosfor en opgelost anorganisch stikstof (DIN) voor de periode 1990 tot en met 2021.
Gebruiksgemak
De veranderingen aan de tool zijn onder andere gebaseerd op feedback van gebruikers. Met de aanpassingen wilde Deltares KRW-NUTrend vooral gebruiksvriendelijker en toekomstbestendiger maken. “Daartoe zijn we overgestapt op nieuwe software en zijn functionaliteiten toegevoegd”, vertelt Annelotte van der Linden van Deltares.
Met de nieuwe software zijn er volgens Van der Linden meer mogelijkheden en de verbeteringen maken het gemakkelijker voor gebruikers om gewenste informatie verzamelen. “Bijvoorbeeld door de kaarten te filteren op verschillende schaalniveaus. De data die wordt getoond in de kaarten is beschikbaar om down te loaden. Ook zijn de functionaliteiten van de grafieken verbeterd. Zo is het nu voor de gebruiker mogelijk om de weergegeven data te filteren op basis van de legenda. En zijn de toestand grafieken zo aangepast dat de veranderingen over de jaren inzichtelijk worden.”
Naast het bevorderen van het gebruiksgemak hebben de makers ook de mogelijkheid open gehouden om KRW-NUTrend in de toekomst verder uit te breiden. Van der Linden: “Denk aan het toevoegen van parameters als ammonium of de eutrofiëringskarakteristiek. Verder blijven we samen met de gebruikers werken aan het gebruiksgemak van de applicatie.”
In de hernieuwde tool zijn de resultaten bijgewerkt tot en met het 2021. Uit de meest recente gegevens blijkt dat een goede toestand is bereikt voor stikstof (58% van de Nederlandse waterlichamen) en fosfaat (56% van de wateren). In de zoute wateren blijft opgelost anorganisch stikstof achter, met maar 35% van de waterlichamen in een goede toestand.
MEER INFORMATIE
KRW-NUTrend
Online tool biedt snel inzicht in nutriëntenprobleem in KRW-wateren