secundair logo knw 1

Foto: Matthieu Stern via Unsplash

Een flink deel van de oppositie in waterschap Brabantse Delta verzet zich tegen de nieuwe verdeling van kosten die het dagelijks bestuur wil doorvoeren. Volgens vijf partijen stijgen de lasten voor burgers meer dan nodig is, terwijl het kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs vermindert. Zij wijten dit vooral aan de invloed van de BoerBurgerBeweging (BBB).

De huidige coalitie van Brabantse Delta die bestaat uit BBB, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk en Ongebouwd, publiceerde eind juli een voorstel voor de wijziging van de kostentoedeling. Hierdoor gaan ingezetenen – lees: burgers – 33 procent van de kosten voor het watersysteembeheer betalen. Nu is dit nog 29,7 procent. De rest van de kosten is verdeeld over drie categorieën zakelijk gerechtigden.

Ingezetenen ruim 11 procent meer kwijt
PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, AWP en de fractie Natuurterreinen (geborgde zetels) zijn tegen de voorgestelde verhoging voor ingezetenen, laten ze weten in een gezamenlijk persbericht. Burgers zijn straks ruim 11 procent meer kwijt. Want de stijging van 3,3 procent van het kostenaandeel komt neer op 11,11 procent van 29,7 procent, wordt voorgerekend.

De oppositiepartijen richten hun pijlen vooral op BBB, met vijf zetels de grootste partij in het algemeen bestuur. De nieuwkomer trekt volgens hen aan de touwtjes. “Zoals we vreesden wordt de landbouw ontzien ten koste van de eigen burgers.”

Gelijkmatiger kostenverdeling mogelijk
Dat het waterschap met stijgende kosten te maken heeft vanwege de klimaatverandering, verdroging en toenemende wateroverlast, wordt niet ontkend. Maar de coalitie laat bewust alle mogelijkheden onbenut om de lasten gelijkmatiger te verdelen, zegt Annemiek Jetten (PvdA). “Sterker nog, de burger betaalt de hoofdprijs om het waterschap als belangenbehartiger van het (agrarisch) bedrijfsleven te laten fungeren.” Zij voegt eraan toe dat elke onderbouwing van de gekozen percentages ontbreekt in het wijzigingsvoorstel.

Volgens Anton Arnold van AWP is het pijnlijkst dat de coalitie niet tot de sterke verhoging verplicht is. Het dagelijks bestuur had ook voor een kostenaandeel van 31 procent kunnen kiezen. Dit is het minimum dat het waterschap verplicht is te heffen bij de huidige inwonerdichtheid. “Maar daarvoor ontbreekt kennelijk de politieke wil.”

Daling van kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs
Peter van Meijenfeldt (Natuurterreinen) wijst erop dat het kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs daalt. “Opvallend, omdat het waterschap vooral voor hen bakken met werk verzet. Denk maar aan het peilbeheer van de bodem en het tegengaan van wateroverlast op versteende bedrijventerreinen. Het zou de coalitie dan ook hebben gesierd als zij deze categorieën zwaarder had belast.”

Van Meijenfeldt heeft nog een opmerking over dagelijks bestuurder Karin van den Berg. “Van een portefeuillehouder financiën uit de gelederen van Water Natuurlijk mag toch een meer toekomstgerichte opstelling worden verwacht.”

Het voorstel van het dagelijks bestuur ligt momenteel ter inzage. De vijf oppositiepartijen roepen iedereen die hiervan hinder ondervindt, op om met een zienswijze bezwaar te maken. Dat kan tot 3 september. Ook willen de partijen zich stevig gaan verzetten in de vergadering van het algemeen bestuur waarin het voorstel aan bod komt. De andere oppositiepartijen (CDA, Ons Water en Onafhankelijke Waterschap Partij) zijn bij het protest niet betrokken. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland