De kaarten waarop de overstromingsrisico’s in Nederland staan aangegeven, zijn geactualiseerd. Op risicokaart.nl wordt inzichtelijk gemaakt hoe hoog het water kan komen en hoeveel mensen en bedrijven mogelijk worden getroffen.
De overstromingskaarten op risicokaart.nl laten zien welke gebieden door overstromingen statistisch eens in de 10, 100, 1.000 en 10.000 jaar getroffen kunnen worden.
Er zijn twee typen kaarten: overstromingsgevaarkaarten met de kenmerken van overstromingen (gebiedsomvang, waterdiepte) en overstromingsrisicokaarten met de gevolgen van overstromingen. Bij deze risicokaarten wordt de potentiële schade en de aantallen getroffenen.
De kaarten zijn gemaakt door de provincies, samen met de waterschappen, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De kaarten zijn bedoeld om gebruikt te worden bij (inter)nationale overleggen en voor nationaal én grensoverschrijdend beheer van overstromingsrisico’s.
Volgens Europese afspraken moeten de lidstaten elke zes jaar kaarten actualiseren van gebieden die het risico lopen te overstromen. In de huidige versie van de kaarten, is de meest actuele informatie over de sterkte van de Nederlandse waterkeringen verwerkt.
MEER INFORMATIE
De geactualiseerde overstromingskaarten
We willen een techniek ontwikkelen om de bodem omhoog te laten groeien met 1m p/jaar. We hadden al zitten denken aan dit systeem, maar ik zou graag eens willen praten over jullie ervaring of samenwerking .
Als we verdroging aanpakken (let op: Nederland heeft daartoe een verplichting) kán inderdaad grondwateroverlast de kop opsteken. Je spreekt over ‘totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit’. Dat snap ik niet. De infiltraties zijn juist uitermate gecontroleerd, ook kwantitatief. Overlast en droogte op de flanken ontstaan zeer snel door overvloedige regen of juist het gebrek daaraan. Overlast door infiltraties in de hoge delen – als het al optreedt - ontstaat echter niet ‘over night’, dat duurt jaren. Als - en voor zover - infiltraties de oorzaak zijn, dreigende overlast kunnen we perfect monitoren en heel effectief bestrijden door het sturen van de infiltraties of door zeer lokaal grondwater te onttrekken. Dat maakt ook nog eens prima bronnen beschikbaar. Het waterbedrijf zou water moeten winnen waar overlast dreigt, bij voorkeur niet daar waar verdroging het gevolg is.