secundair logo knw 1

Brouwerijen zijn grootverbruikers van (drink)water l Foto Unsplash

Huishoudens mogen in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per dag gebruiken, zakelijke gebruikers moeten 20 procent zien te minderen. In het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing, dat gisteren is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water, worden ‘richtinggevende keuzes’ en concrete maatregelen voorgesteld om deze doelen te bereiken. 

Het plan van aanpak voor drinkwaterbesparing, dat binnenkort naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, werd al aangekondigd in de Kamerbrief ‘Water en Bodem Sturend’ van november 2022. Daarin staat ook het hoofddoel genoemd van 100 liter drinkwater per persoon in 2035 (thans 125 liter) en een reductie van 20 procent voor grootverbruikers (ten opzichte van 2016-2019).   

Bewust drinkwatergebruik is hard nodig als gevolg van een toenemende vraag, langdurige periodes van droogte en knelpunten bij de uitbreiding van de productiecapaciteit. In delen van het land worden grootzakelijke drinkwateraansluitingen nu reeds geweigerd. 

0812 Roy TummersRoy Tummers"Dit plan komt op een goed moment", reageert Roy Tummers, directeur Water bij Koninklijke VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers. "Een hoogwaardige en toegankelijke drinkwatervoorziening is voor veel bedrijven essentieel. De toenemende schaarste tast het vestigingsklimaat aan."

Brede groep
Sinds afgelopen september is met een brede groep deelnemers, waaronder VEMW, drinkwaterkoepel Vewin, de Unie van Waterschappen, de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, gewerkt aan het plan van aanpak. Dat gebeurde onder regie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Uitgangspunt is dat drinkwaterbesparing een gemeenschappelijke opgave is. Samenwerking is nodig tussen overheden, particuliere en zakelijke consumenten, drinkwaterbedrijven, de bouw- en installatiesector en woningbouwcorporaties. "Iedereen moet vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid een bijdrage leveren aan de uitvoering", aldus Tummers. 

Zakelijke watergebruikers zullen daar actief aan meewerken, verzekert hij. "Wij zoeken de samenwerking op met de brancheorganisaties, met name van die branches die het meeste drinkwater gebruiken, zoals de chemie en de voedingsindustrie. Die 20 procent gaat lukken." 

Besparingspotentieel
Allereerst is volgens het plan meer inzicht nodig in het besparingspotentieel per branche. Daarvoor zullen waterprofielen, waterscans en benchmarks worden ingezet. Tummers verwacht dat de meeste winst te halen is bij kleine en middelgrote bedrijven. "Daar is nog wel wat laaghangend fruit. De meeste grote bedrijven doen al het nodige om op drinkwater te besparen." 

Zorgen maakt Tummers zich intussen wel over de zogenaamde zorgplicht van drinkwaterbedrijven. "Vallen bedrijven daar ook onder, of gaat die alleen over huishoudens? Als dat zo is, is dat geen prettige situatie. Die discussie loopt nog en dat zorgt voor veel onzekerheid bij bedrijven die afhankelijk zijn van drinkwater."

Gedragsverandering
Behalve voor zakelijke gebruikers en huishoudens bevat het plan van aanpak ook maatregelen voor nieuwbouw en renovatie. Bij huishoudens wordt vooral ingezet op bewustwording en gedragsverandering (minder vaak douchen), bij nieuwbouw en renovatie ook op drinkwaterbesparende maatregelen als de aanleg van een hemel- en grijswatersysteem (voor het doorspoelen van het toilet). 

Vewin wilde vandaag nog niet reageren op het plan. "Dat doen we pas als de Tweede Kamer het heeft", aldus een woordvoerder. 

 

LEES OOK
H2O premium: Transitie industriewater: 'Watertechnologen moeten de fabriek in'

H2O actueel: Industrie mikt op flinke vermindering van watergebruik  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.