secundair logo knw 1

Vernatting is goed voor de natuur en te koppelen aan agrarisch verdienmodel | Foto Renske Vroom

Venen en moerassen zijn grotendeels verdwenen uit Nederland, met name door drooglegging voor de landbouw. In de Natuurherstelwet staat veenherstel opgenomen. Dat is in veel gevallen mogelijk en het telen van de juiste planten kan hier een belangrijke rol in spelen. Dat stelt Renske Vroom, die op dit onderwerp promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Laagvenen en moerassen zijn belangrijk voor de waterkwaliteit en bieden ruimte om water op te vangen. Bovendien kennen florerende wetlands veel biodiversiteit. “Ook slaan venen en moerassen veel koolstof op. Dat is belangrijk is voor het klimaat”, zegt Renske Vroom, inmiddels verbonden aan de Universiteit van Greifswald.

Renske VroomRenske Vroom“Het droogleggen ervan heeft grote gevolgen gehad voor mens en natuur”, vervolgt Vroom. “Na drooglegging komt er veel CO₂ vrij. Ook volgt bodemdaling en de ingeklonken toplaag beperkt het wateropnemend vermogen van de bodem. Het landbouwgebruik zorgt voor een zeer lage biodiversiteit.”

Om venen te herstellen, is het nodig de voormalige veengebieden en moerassen te vernatten. Daarbij lopen de terreinbeheerders echter tegen enkele problemen aan. “De landbouw zorgt ervoor dat veel voedingstoffen in de bodem zitten. Dat kan uitspoelen als je een gebied onder water zet. Als je niks extra’s doet, kan je bovendien een gebied krijgen waar de biodiversiteit laag blijft.”

In haar promotieonderzoek bekeek Vroom de stappen die gezet kunnen worden om via veenherstel te komen tot kwalitatief hoogwaardige natuurontwikkeling. “We weten dat veenherstel belangrijk is en we weten ook dat het mogelijk is. Het telen van planten op het veen dat je wilt herstellen, biedt belangrijke kansen.”

Zowel met proeven in de kas als in het veld (op meerdere terreinen in Nederland en Duitsland) deed Vroom metingen naar de effecten van beplanting op de opname van voedingstoffen en de uitstoot van broeikasgassen. “Lisdodde doet het goed op veen met veel stikstof, het kroosachtige Azolla juist bij fosfaat en veenmos is geschikt voor bodems zonder veel voedingstoffen.”

Deze planten kunnen volgens Vroom worden geoogst en gebruikt. “Ze zijn te gebruiken in de industrie, maar ook als veevoer en bodemverbeteraar. Het is dus mogelijk te vernatten en tegelijkertijd een verdienmodel te ontwikkelen voor de agrariërs waardoor je maatregelen kunt nemen die goed zijn voor de natuur en voor de boer.”

Succesvolle vernatting hangt volgens Vroom af van de waterstand en de plantenkeuze. “De waterstand moet goed hoog zijn, eigenlijk het hele jaar door op het niveau van de bodemoppervlakte. Dat is in sommige gebieden een uitdaging. Ook is het belangrijk goed te weten welke voedingstoffen erin de grond zitten. Daar hangt de keuze voor de planten vanaf. En dat luistert nauw.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heb ik ook nodig. Wij maken van slootmaaisel, een nieuw product, Wortelbeton, voor waterschap Rijnland. Artificiële Rietzudde, voor KRW- doelen. We hebben nog een toepassing van Wortelbeton en dat is veen maken. Daarmee werken we samen met gem Amsterdam en Waternet/AGV en VIP_NL. 
We willen een techniek ontwikkelen om de bodem omhoog te laten groeien met 1m p/jaar. We hadden al zitten denken aan dit systeem, maar ik zou graag eens willen praten over jullie ervaring of samenwerking .
@Almer BolmanEens Almer, de laatste twee kalenderjaren waren uitzonderlijk, extreem nat. En enkele jaren daarvoor extreem droog. Het lijkt er echter op dat wateroverlast eerder een reden is om in actie te komen dan droogte. De flanken van de Veluwe (en de beken aldaar) reageren zeer snel op natte en droge perioden omdat -zoals je weet - de reservoircoëfficiënt daar gering is. Daarom is mijn plan om juist niet op de flanken - dat heeft geen zin - maar op de hoge delen (daar is de genoemde coëfficiënt groot en de grondwaterstand diep) de grondwateraanvulling te vergroten, ofwel door vermindering van de verdamping ofwel door gecontroleerde (!) infiltratie van perfect voorgezuiverd rivierwater. Het doel is te bereiken dat beken en sprengen weer hóger op het massief ontspringen en langer water voeren. Dat zal een enorme boost geven aan natuur en biodiversiteit. Het kwelwater naar de beken is overigens geen infiltratiewater, het is en blijft geïnfiltreerd regenwater. Als we in hoge delen van de Veluwe water infiltreren, kiest dat een diepe, uitermate lange, langzame weg naar de randen van de Veluwe waar het pas na eeuwen - misschien zelfs millennia - opkwelt.
Als we verdroging aanpakken (let op: Nederland heeft daartoe een verplichting) kán inderdaad grondwateroverlast de kop opsteken. Je spreekt over ‘totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit’. Dat snap ik niet. De infiltraties zijn juist uitermate gecontroleerd, ook kwantitatief. Overlast en droogte op de flanken ontstaan zeer snel door overvloedige regen of juist het gebrek daaraan. Overlast door infiltraties in de hoge delen – als het al optreedt - ontstaat echter niet ‘over night’, dat duurt jaren. Als - en voor zover - infiltraties de oorzaak zijn, dreigende overlast kunnen we perfect monitoren en heel effectief bestrijden door het sturen van de infiltraties of door zeer lokaal grondwater te onttrekken. Dat maakt ook nog eens prima bronnen beschikbaar. Het waterbedrijf zou water moeten winnen waar overlast dreigt, bij voorkeur niet daar waar verdroging het gevolg is.
Willen jullie eens kijken of een EU commissaris voor water niet een goed plan zou zijn. Dan komt er een structurele aanpak in Europa en kan het economische plaatje ook beter ingepast worden. Vooruit kijken is slimmer en gunstiger.
Met alle respect, maar ik kan me weer niet aan de indruk onttrekken dat hier oneigenlijk "behoud" van...ja van wat...? een heel belangrijke rol speelt vanuit oa. Rijkswaterstaat. Nogmaals kijkend naar het totale project van Ir. Lely en de doordachte gevolgen van eea. moeten we dit derde grote inpolder traject gewoon oppakken om meer balans te verkrijgen in alles. En no1, meer woningbouw ruimte wordt er in een klap mee opgelost! Anders mag men aan inpoldering Dogeland gaan denken in de Noordzee..., want we moeten hoe dan ook meer land erbij krijgen om alle problemen op te lossen.  
Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?