secundair logo knw 1

V.l.n.r. Gosse Tjalsma (RWS), Henk Staghouwer (Provincie Groningen), Cora van Nieuwenhuizen (I&W), Jaap Siemons (Provincie Groningen) en Alex Steenbergen (RWS) bij het startsein voor de proef. Foto RWS

Overtollig slib in de Eems-Dollard wordt straks bij wijze van proef aan de waterkant opgevangen. Zo ontstaan er kwelders die als rust- en broedplaats voor vogels kunnen dienen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het startsein voor de zogenoemde buitendijkse slibsedimentatie. Samen met minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakt zij 10 miljoen euro vrij voor de proef.

Het geld komt uit de Programmatische Aanpak Grote Wateren, die de beide bewindsvrouwen vorig jaar startten om de waterkwaliteit van grote wateren in ons land te verbeteren. Daarvoor is tot en met 2032 248 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al eerder gereserveerde 95 miljoen euro. Ook bijvoorbeeld het Grevelingenmeer profiteert hiervan.

De Eems-Dollard in Oost-Groningen is een uniek stuk natuur waar zoet en zout water samenkomen. Het gebied ligt echter dicht bij twee belangrijke industriegebieden in Nederland (de Eemshaven en Delfzijl) en in Duitsland (Emden). Daardoor is de natuur flink verstoord. Er zit te veel slib in het water en er zijn te weinig geleidelijke overgangen tussen zoet en zout water en tussen water en land.

Veertien projecten
Het Programma Eems-Dollard 2050, waar de proef met de slibsedimentatie deel van uitmaakt, moet ervoor zorgen dat dit verstoorde evenwicht over ruim dertig jaar weer is hersteld. Het telt in totaal veertien projecten, die zich deels richten op hergebruik van het slib.

Zo is er een pilot waarbij een dunne laag wordt aangebracht op zandgronden om de productiviteit te verbeteren en wordt er klei van gemaakt die geschikt is voor het versterken van dijken.

De proef met de slibsedimentatie is de enige die zich buitendijks afspeelt, zegt Alex Steenbergen van Rijkswaterstaat (RWS) Noord-Nederland. RWS voert de proef uit samen met onder andere ecologen en grondeigenaren. Dat gebeurt in eerste instantie tussen de Punt van Reide en Nieuwe Statenzijl.

Onderzocht wordt of het vastleggen van slib aan de randen van de waterkant leidt tot minder slib in het water. De kwelders die zo ontstaan vormen geleidelijke overgangen tussen zoet en zout water en tussen land en water, waardoor er meer geschikte broed- en rustplaatsen beschikbaar komen voor vogels.

Verkenning
Veel is nog onduidelijk, verklaart Steenbergen. ''We beginnen nu pas met de verkenning. Daar moet uiteindelijk een voorkeursalternatief uitrollen en dan volgt hopelijk in 2022 de realisatie met een aantal proefvlakken.’’

Zo kan hij nog niet zeggen of de bestaande kwelders worden opgehoogd met het slib of dat er nieuwe worden gevormd. Omdat de Eems-Dollard een Natura2000-gebied is, moet de proef voldoen aan veel voorwaarden. En er moet draagvlak voor zijn bij de verschillende eigenaren. ''Het is geen sinecure’’, aldus Steenbergen.

Het Programma Eems-Dollard 2050 is een samenwerkingsverband van de provincie Groningen, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, lokale overheden, natuur- en milieuorganisaties en bedrijven uit de regio.

Onlangs ondertekenden Nederland en Duitsland een gezamenlijk ‘streefbeeld’, waarin ze de uitgangspunten voor een ecologische strategie voor het zogeheten sedimentmanagement in de Eems-Dollard hebben vastgelegd. Ook vanuit Duitsland bestaat volgens Steenbergen veel belangstelling voor de proef met buitendijkse slibsedimentatie.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Website Programma Eems-Dollard 2050
Nederland en Niedersachsen eens over aanpak slib in Eems-Dollard
Kabinet trekt extra geld uit voor grote waterprojecten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.