secundair logo knw 1

Juryvoorzitter Karin Sleeking (links) reikt de publieksprijs uit aan Maarten Veldhuis. Foto Unie van Waterschappen

In de verkiezing Ambtenaar van het Jaar 2023 heeft Maarten Veldhuis van Waterschap Vallei en Veluwe gisteravond de Publieksprijs gewonnen. De jury riep Annelies van Eekelen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit tot de beste. 

Naast Veldhuis was ook Cindy Reinders van Waterschap Limburg eind oktober doorgedrongen tot de finale van de verkiezing, die jaarlijks georganiseerd wordt door uitgever Publiek Denken. Dat wil hiermee ambtenaren die een excellente prestatie hebben geleverd of een bijzonder verhaal hebben in het zonnetje zetten. 

Uit de twaalf finalisten, die zijn bepaald door een online publieksstemming, koos de jury de uiteindelijke winnaar. De publieksprijs gaat naar degene die de meeste stemmen van het publiek had gekregen. Beide uitslagen werden gisteravond bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag. 

Sprakeloos
Jurylid Meindert Smallenbroek, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen, betitelde Veldhuis na de bekendmaking op X de ‘Freek Vonk van het water’. De accountmanager terreinbeherende organisaties en landgoederen bij Vallei en Veluwe zet zich in om landschappen gezonder te maken en meer te sturen met water en bodem. 

Tips en inzichten deelt hij veelvuldig op sociale media, waarmee hij inwoners en overheden weet te inspireren, aldus de jury. Zelf was Veldhuis na de prijsuitreiking even "sprakeloos", reageerde hij in een filmpje op X. "Heel bijzonder."

Top 12
Winnares Van Eekelen is projectleider Aanpak Energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De jury noemde haar "onbewust extreem bekwaam": ze is heel goed in wat ze doet, maar lijkt dat zelf niet in de gaten te hebben. In korte tijd wist ze partijen met verschillende belangen op één lijn te brengen, waardoor de overheid kwetsbare huishoudens kon ondersteunen. 

De jury, onder leiding van Karin Sleeking (directeur A&O fonds Gemeenten) bepaalt ook de volgorde van de kandidaten in de Top 12. Die staat in de Publiek Denken-special die op 19 december verschijnt, evenals interviews met de winnaars en de volledige Top 100. Daarin stonden nog acht waterschappers en een medewerker van Rijkswaterstaat die de finale niet wisten te bereiken.

UPDATE 20/12
De finalisten Maarten Veldhuis en Cindy Reijnders zijn op de vijfde en twaalfde plaats geëindigd. Lees een interview met Veldhuis en een verhaal over Reijnders in het magazine Publiek Denken. Voor de klasseringen van de andere waterschappers, zie de volledige Top 100.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.