Het Hoogheemraadschap van Rijnland legt in onder meer Alphen aan den Rijn, Leiden en Waddinxveen vissenbossen aan om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Het gaat vooral om structuren die worden vastgemaakt aan palen in het water.
De vissenbossen komen te liggen in de buurt van acht bruggen. Zij worden aangelegd in vaarten en kanalen in het systeem van de Oude Rijn waar nu weinig waterplanten groeien en ook weinig beschutting voor vissen is. De vissenbossen bieden hier extra leefgebied en leveren ook een bijdrage aan de biodiversiteit.
Becherming en beschutting voor vissen
Het vissenbos is nog een vrij recent concept. Het gaat om een kunstmatige structuur onder water die bescherming en beschutting biedt voor vissen. De vissenbossen die worden aangelegd zijn bedoeld als een schuilplaats voor vissen en als een plek om eitjes te leggen, aldus Rijnland.
Er zijn verschillende soorten vissenbossen. Rijnland gebruikt drie constructies: een kooi van gaas die is gevuld met wilgentakken, een kooi van gaas tussen palen die in het water staan en holle, op elkaar gestapelde betonnen elementen.
Vooral vissenbossen aan palen
Het hoogheemraadschap kiest voornamelijk voor vissenbossen die kunnen worden vastgemaakt aan palen in het water. Op vaarten waar veel wordt gevaren, is het belangrijk dat vissenbossen goed vastzitten. Op enkele luwe plekken worden constructies van betonelementen aangebracht. Rijnland legt de vissenbossen aan in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten.
De vissenbossen vormen een onderdeel van een project om de ecologische waterkwaliteit in het systeem van de Oude Rijn te verbeteren, in verband met de Kaderrichtlijn Water. Rijnland gaat ook natuurvriendelijke oevers aanleggen op drie locaties. Dat gebeurt over een totale lengte van bijna een kilometer.
WAAR DE VISSENBOSSEN KOMEN
• Alphen aan den Rijn (2): Albert Schweitzerbrug en Maximabrug
• Boskoop: Hefbrug
• Leiden (2): Julius Caesarbrug en Wilhelminabrug
• Nieuwkoop: Kattenbrug
• Ter Aar: Papenbrug
• Waddinxveen: Amaliabrug