De hoeveelheid zout in het Amsterdam-Rijnkanaal is met ruim 40 procent afgenomen, zo blijkt uit recente metingen. Volgens Rijkswaterstaat (RWS) is dit te danken aan het bellenscherm dat twee jaar geleden bij de overgang in het Noordzeekanaal is geplaatst.
Het scherm moest de toenemende verzilting van het van oorsprong zoete Amsterdam-Rijnkanaal stoppen. En dat werkt, constateert RWS nu op basis van metingen in augustus. "Dat is goed nieuws voor de drinkwatervoorziening, natuur, landbouw en industrie, die alle afhankelijk zijn van voldoende zoetwater."
Het Noordzeekanaal, dat de Noordzee met de haven van Amsterdam en het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt, bevat de ene keer meer zout dan de andere keer, legt adviseur Arjen Kikkert uit op de website van RWS. Dat hangt mede af van de hoeveelheid schepen die bij IJmuiden door de sluizen varen.
Door de klimaatverandering wordt het water in het westen van Nederland, en in het Amsterdam-Rijnkanaal, in de zomer echter ook zouter. De droge zomers van de afgelopen jaren maken de aanvoer van voldoende zoetwater steeds lastiger. Er stroomt immers relatief minder water vanuit de rivieren naar de zee.
Zoetwaterstroom
Met het bellenscherm bij de Amsterdamsebrug, het eerste permanente in open water, wil RWS de verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegenhouden. Het ‘scherm’ werkt met een buis op de bodem van het kanaal waar lucht doorheen wordt gepompt die in het water komt en naar boven gaat.
De luchtbellen brengen het zoute water, dat zwaarder is en daarom over de bodem stroomt, omhoog. Dat komt vervolgens terecht in de zoetwaterstroom die vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal richting de Noordzee gaat. Zo wordt het zoute water tegengehouden en stroomt het terug naar het Noordzeekanaal.
Omdat de drukveranderingen die het scherm veroorzaakt voor trekvissen niet fijn zijn, heeft RWS bij de oevers losse delen aangebracht die uitgezet kunnen worden in perioden waarin veel vissen migreren. Het centrale deel, dat in de vaargeul ligt, blijft dan actief, maar de vissen hebben er minder last van.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
H2O-bericht over de plaatsing van het bellenscherm in het Amsterdam-Rijnkanaal