De waterschappen kondigden in 2019 aan de muskusrat te willen terugdringen tot de grens. Het binnenland moet over ruim een decennia vrij van muskusratten zijn. Om deze doelstelling te realiseren, experimenteren de waterschappen met verschillende methoden om deze uitheemse soort op te sporen en te vangen. Een van de middelen die wordt getest, is de inzet van speurhonden.
Bestrijding van de muskusratten is belangrijk voor de waterschappen omdat de dieren door menselijk handelen in Nederland zijn beland en voor schade aan dijken en oevers zorgen en daarmee de waterveiligheid in het geding brengen. “Als een kade doorbreekt door de graverij van muskusratten, kan een polder onder water lopen. Dit kan leiden tot enorme schade en levensbedreigende situaties voor de bewoners,” zegt Arthur Lauman van de Unie van Waterschappen.
Nieuwe methoden
De populatie muskusratten in Nederland slinkt, vorig jaar werden er nog ongeveer 50.000 gevonden. Maar juist omdat de populatie terugloopt, is het moeilijker om de resterende exemplaren te pakken te krijgen. Daarom zoeken de waterschap, in een proef gecoördineerd door de Unie, naar nieuwe en aanvullende methoden.
Speurhonden
Afgelopen week waren in Zeeland bijvoorbeeld vier speurhonden te gast, die de muskusrattenbestrijders vergezelden tijdens hun werkzaamheden. “De eerste ervaringen waren positief,” vertelt Janneke la Gasse van waterschap Scheldestromen. “We hebben met de honden onder verschillende omstandigheden en op verschillende plekken gezocht. De honden gaven inderdaad een signaal op een aantal plekken waar wij de aanwezigheid van muskusratten vermoedden.”
Nuttige rol als helper
Als de honden aanslaan op een vers spoor van muskusratten, is het aan de bestrijders om de gebruikelijke werkwijze te hanteren en een val te zetten en de beesten te vangen. Volgens La Gasse waren de bestrijders enthousiast over de inzet van speurhonden als hulpmiddel. “Ze vonden het machtig mooi. We zullen de resultaten van de landelijke proef af moeten wachten, maar hun eerste indruk was dat de honden een hele nuttige rol als helper kunnen vervullen.”
Ook andere vangtechnieken getest
Naast de inzet van speurhonden wordt ook geëxperimenteerd met slimme vangkooien, e-dna en drones. “Dit jaar zijn de waterschappen nieuwe vangtechnieken aan het uittesten. Dit voorkomt bijvangst van andere dieren. En kan er worden bepaald of er muskusratten in het gebied zijn, en zo ja, waar ze zich bevinden. Hierdoor kan het aantal kooien verminderen,” zegt Arthur Lauman. De afgelopen maanden is in de verschillende bestrijdingsregio’s waarin waterschappen samenwerken, geëxperimenteerd. “De proef loopt tot eind dit jaar. Daarna hopen we met de resultaten van de evaluatie naar buiten te kunnen komen.”
MEER INFORMATIE
Opnieuw minder muskusratten gevangen, nu nog vijftigduizend
Muskusratten worden teruggedrongen tot de landsgrens