secundair logo knw 1

Aanleg van onderwaterdrainage

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert dynamisch peilbeheer in in de polder Lange Weide. Het is voor het eerst dat een veenweidegebied deze vorm van peilbeheer krijgt, aldus het waterschap. Met het beheer wil de waterbeheerder de onderwaterdrainage in de polder stimuleren.

In de polder wordt onderwaterdrainage aangelegd met de bedoeling de bodemdaling te vertragen. In het oostelijk deel van het Groene Hart daalt de veenweidebodem met bijna een centimeter per jaar. 

De onderwaterdrainage betreft een proef met een omvang van 310 hectare. Er wordt dit en volgend jaar 450 kilometer drainage in het gebied aangelegd.

Stabiele zomergrondwaterstand
Met de drains, die onder waterpeil liggen, wordt de veenbodem vochtig gehouden. Door deze techniek te combineren met dynamisch peilbeheer probeert het hoogheemraadschap te sturen op een stabiele zomergrondwaterstand tussen de 40 en 50 centimeter onder het maaiveld.

Daardoor worden de bodemdaling en CO2-uitstoot vertraagd en kunnen de melkveebedrijven in het gebied blijven functioneren. Ook de waterkwaliteit verbetert, omdat er minder veen afbreekt, aldus het waterschap.

Door dynamisch peilbeheer toe te passen kan in de Lange Weide tijdens een droge periode het peil in de sloten met maximaal 13 cm worden verhoogd. Hierdoor wordt de infiltratie van slootwater in de onderwaterdrains gestimuleerd. In een natte periode kan het peil worden verlaagd om de drainerende werking te stimuleren. Het water loopt dan uit de drains in de sloot. De aanpassing van het slootpeil zorgt zo voor een stabielere grondwaterstand, aldus het waterschap.

Duitse vraagtekens
Onderzoekers van het Duitse Greifswald Mire Centre, onder wie de Nederlander John Couwenberg, zetten eerder dit jaar vraagtekens bij de werking van de onderwaterdrains in veenweide. Die bevindingen zorgden voor onrust, maar ze werden onlangs weerlegd door onderzoekers van Wageningen Wageningen University & Research (WUR). 
Veenexpert Jan van den Akker, die op verzoek van Stichtse Rijnlanden de Duitse kritiek analyseerde, stelde vast dat de onderwaterdrainage in de veenweidegebieden wel degelijk werkt. 

MEER INFORMATIE 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.